Fondurile isi cosmetizeaza portofoliile: „deal-uri” mari pe TLV si SIF3

Autor: Vlad Anastasiu 21.12.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din ultima saptamana de tranzactionare din acest an in scadere, cele mai lichide zece titluri inregistrand cea mai mare corectie, de peste 1,4% fata de referinta. Lichiditatea pietei a fost in schimb sustinuta de tranzactii deal pe Banca Transilvania (TLV), SIF Transilvania (SIF3) si Condmag (COMI), precum si de tranzactiile cu obligatiuni, respectiv titluri de stat si municipale.
"Vorbim de sfarsit de an, iar tranzactiile deal cred ca sunt mai degraba asezari in piata a diferitelor fonduri care au acelasi administrator, asa-zisele cosmetizari. Nu cred ca ascund schimbari in actionariat", a explicat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.
Lichiditatea din sedinta de ieri s-a ridicat la peste 17,6 mil. euro, peste jumatate fiind tranzactii cu obligatiuni insa. Valoarea deal-urilor s-a ridicat la peste 5,7 mil. euro, cel mai mare transfer fiind cel pe titlurile SIF Transilvania, respectiv 1,3% din titlurile societatii financiare fiind tranzactionate pentru 2,5 mil. euro. Circa 0,4% din actiunile Bancii Transilvania au fost transferate pentru 2,4 mil. euro, in timp ce 1,7% din titlurile Condmag au costat 0,71 mil. euro. Toate tranzactiile s-au realizat la preturi semnificativ mai mari decat in piata, unde aceleasi titluri au inregistrat corectii.
Pe piata principala, actiunile SIF3 au coborat cu 0,7% fata de referinta, in timp ce indicele de profil, BET-FI a pierdut 0,6% fata de referinta. Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare au inregistrat-o actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut aproape 0,8%.
Titlurile TLV au inregistrat o corectie de 2,2%, in timp ce actiunile BRD s-au depreciat cu circa 3,6% fata de referinta. Tot in sectorul financiar, titlurile Broker (BRK) au inregistrat o apreciere de aproape 1% fata de cotatia de vineri, numarandu-se printre putinii emitenti care au inchis in urcare ieri.
"Pe piata spot se observa clar o reducere a lichiditatii si lasa impresia ca s-a intrat intr-o zona de range, fara volatilitate prea mare. Reducerea lichiditatii a pus la distanta investitorii, in special cei speculativi, care prefera sa astepte semnale mai clare. Reducerea lichiditatii pe piata principala este un alt motiv pentru care investitorii se indreapta catre tranzactii deal", a adaugat Lupsan.
In sectorul energetic, corectia indicelui de profil BET-NG de nici 0,1% a fost temperata de aprecierea puternica a titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care ieri au urcat cu aproape 5%. In schimb, titlurile Petrom (SNP) au scazut puternic, cu 3,5%, in vreme ce actiunile societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 0,8% si respectiv 1,9% fata de referinta.
"In prima parte a lunii viitoare o sa vedem o revenire a interesului investitorilor pe Bursa locala. Tot atunci ne putem astepta si la o crestere a lichiditatii in piata", a incheiat Lupsan.
Titlurile Oltchim (OLT) au continuat sa inregistreze scaderi, de data aceasta de aproape 9%, fiind de altfel cea mai mare corectie din sedinta de ieri.

De urmarit astazi