Actionarii RCS discuta azi cum sa ramana independenti. Cum comentati?

Autor: Adrian Seceleanu 21.12.2009

Actionarii RCS&RDS, cea mai mare companie telecom controlata de un roman, se intalnesc astazi la Bucuresti in cadrul unei adunari extraordinare, pentru a discuta lansarea unei emisiuni de obligatiuni de 200 mil. dolari (140 mil. euro).
Aceasta emisiune de bonduri ar fi modalitatea prin care grupul telecom ar putea ramane independent si ar putea face fata ofertelor tot mai dure ale gigantilor Orange, Vodafone si OTE/Deutsche Telekom. RCS&RDS, care are deja datorii de 566 mil. euro, a ratat listarea la Londra in 2007 si a luat in schimb un credit record de 500 mil. dolari de la ING si Citi, situatie care complica lansarea unor bonduri pe 10 ani. "Problema este ce pozitie au bancile finantatoare fata de acest proiect, dar si care sunt conditiile pe care le va propune RCS pentru obligatiuni. In contextul actual de pe piata financiara si avand in vedere si situatia companiei, RCS&RDS ar trebui sa ofere o dobanda foarte buna", a comentat pentru ZF un analist de la o casa locala de investitii. Intentia RCS este sa ofere obligatiuni care sa nu ofere si drept de vot in companie, dorinta lui Teszari fiind sa nu cedeze controlul asupra RCS.
Alexandru Oprea, directorul general al RCS, spunea in urma cu un an ca operatorul si-a facut planurile astfel incat fondurile sa-i ajunga pana la finele lui 2009. "Ne-am calibrat planurile astfel incat sa facem fata in 2008 si 2009 cu resursele financiare existente".