Statul ar putea economisi 150 mil. euro la anul daca nu mai da tichete valorice bugetarilor. Cum comentati?

Autor: Mirabela Tiron 22.12.2009

Angajatii de la stat nu vor mai primi anul viitor tichete de masa si nici tichete cadou sau de vacanta, conform proiectului de buget pe 2010. In conditiile in care 200.000 - 250.000 din cei 1,4 milioane de bugetari primesc in prezent tichete de masa, iar valoarea unui tichet este de 8,7 lei pe zi lucratoare, rezulta ca bugetarii primesc tichete de masa in valoare de 100 - 126 mil. euro.
Cea mai mare parte a salariatilor de la stat care primesc tichete de masa lucreaza in sistemul sanitar. La aceasta suma se mai adauga si valoarea tichetelor cadou, care nu depaseste insa 20 de milioane de euro pentru angajatii de la stat, potrivit jucatorilor din piata.
Tichetele valorice sunt deductibile fiscal si reprezinta o facilitate pentru angajatori care nu trebuie sa plateasca niciun fel de taxa la acordarea lor.
Anul trecut, aproape 2,5 milioane de angajati din companiile private si de la stat au primit tichete de masa, valoarea totala emisa ridicandu-se la 1,4 miliarde de euro, potrivit jucatorilor din piata. Piata tichetelor de masa, care s-a contractat anul acesta cu pana la 20%, este controlata in proportie de 95%, de trei mari jucatori: Accor Services, Sodexho, Cheque Dejeuner, restul pietei fiind divizat intre emitenti locali.
Reprezentantii celor mai mari companii emitente de tichete valorice de pe piata sunt de parere ca doar 10% din angajatii care primesc tichete de masa sunt angajati ai statului, restul provenind din companii private.
"Ar fi pacat ca in aceasta perioada de disponibilizari si inghetari ale salariilor, angajatii din sectorul public sa fie privati de un beneficiu care contribuie la puterea lor de cumparare si ii ajuta in acoperirea nevoilor de baza", este de parere Philippe Blecon, directorul general al Accor Services Romania, cel mai mare emitent de tichete valorice de pe piata locala.
Cei mai nemultumiti sunt salariatii de la stat. "Ce le pasa politicienilor? Noi ne uitam la circul lor de la televizor, iar ei ne iau si singurele beneficii pe care le avem. La mariri de salarii nu ne asteptam, dar macar sa nu ne ia tichetele de masa. Acum am 20 de tichete in valoare de 8,72 de lei fiecare (174 lei in total), care imi ajung pentru strictul necesar de Craciun. Sa le dea Dumnezeu minte politicienilor ca sa ne lase macar asta", a declarat o angajata de 54 de ani a Spitalului Judetean Tulcea, care lucreaza ca telefonista pe un salariu de 790 de lei lunar. Ea a mai adaugat ca anul acesta au fost luni in care nu a primit tichete de masa.
Angajatii din domeniul sanitar au avut acces doar la tichete de masa, iar cei din invatamant, in masura in care au avut fonduri, au primit doar tichete cadou, dupa cum apreciaza Elena Pap, directorul general al companiei Cheque Dejeuner, unul dintre primii trei jucatori de pe piata tichetelor valorice.
"In rest marea majoritate a bugetarilor nu au beneficiat pana acum de tichete de masa sau cadou. Aici putem enumera ministere, case de pensii, administratii", a declarat ea.
Mariana, 52 de ani, profesoara de matematica la o scoala din Dolj, a declarat ca nu a primit niciodata tichete (cadou, de masa sau de vacanta). "Sotul meu in schimb, care este invatator la o scoala dintr-un alt judet, a primit pentru Craciun tichete cadou de 350 de lei", a spus ea.
O alta invatatoare din Bacau, Maricica B., 55 de ani, spune ca a primit in fiecare an sapte tichete cadou de Paste si de Craciun, in valoare de 50 de lei fiecare, insa are colegi de la alte scoli care nu au primit niciodata.
In ceea ce priveste tichetele de vacanta lansate anul acesta, ponderea valorii emise si a salariatiilor bugetari care primesc acest produs este nesemnificativa.