Bank of Cyprus: Vom sustine Banca Transilvania cu capital daca va fi nevoie. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 22.12.2009

Cipriotii de la Bank of Cyprus, ajunsi in pozitia de al doilea mare actionar la Banca Transilvania (BT) dupa achizitia de saptamana trecuta a unui pachet de 9,7% din actiuni, spun ca vor participa la orice majorare de capital, cel putin pentru a-si proteja participatia.
"Grupul are lichiditati suficiente si vom sprijini Banca Transilvania cu capital, daca va fi nevoie", a declarat George Chirstoforou, directorul general al sucursalei de la Bucuresti a Bank of Cyprus.
Cipriotii sunt prezenti pe piata locala de mai bine de trei ani, deruland afaceri mai intai printr-un birou de reprezentare, care a fost ridicat din 2007 la statutul de sucursala. Pe langa operatiunile bancare, grupul este prezent si pe piata de leasing.
Desi sunt al doilea mare actionar la Banca Transilvania dupa Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD, care detine 15% din actiuni), cipriotii spun ca nu sunt interesati sa isi numeasca reprezentanti in managementul bancii. "Avem un mare respect pentru echipa de management si cultura pe care au creat-o in aceasta institutie. Sunt diferiti de alte banci cu actionariat romanesc." BT este singura banca de top cu capital majoritar privat local. Pe baza pretului la care cipriotii au achizitionat participatia, valoarea BT se apropie de 600 de milioane de euro.
Christoforou spune ca Bank of Cyprus si BT au colaborat in trecut pe anumite proiecte, ajungand astfel sa cunoasca echipa de management.
BT a oferit asistenta operationala cipriotilor la dezvoltarea afacerii in Romania, iar Bank of Cyprus a oferit consiliere pentru deschiderea sucursalei BT din Nicosia.
"Nu vom vinde produsele noastre prin intermediul BT, dar vom colabora in continuare pe proiecte specifice."
In prezent, Bank of Cyprus are in Romania credite acordate de circa 600 de milioane de euro, iar Chirstoforou estimeaza ca va incheia anul cu un profit care s-ar putea apropia de 10 milioane de euro. El spune ca investitia facuta de grup la Banca Transilvania, care se apropie de 10% din actiunile bancii, este una pe termen lung.