Investitorii isi marcheaza profiturile. Vor intra pe „buy” in ianuarie? Cum comentati?

Autor: Vlad Anastasiu 22.12.2009

Bursa de la Bucuresti a continuat si ieri scaderea inceputa luni, primele zece titluri din piata inregistrand o corectie de peste 2,1%, in vreme ce societatile financiare, grupate sub BET-FI, au coborat cu 1,6%, sub pragul de 24.000 de puncte; corectie similara cu cea din sectorul enegetic, redat de indicele BET-NG, care a pierdut tot 1,6% fata de referinta. Traderii apreciaza ca investitorii se grabesc sa marcheze profitul si sa faca rost de lichiditati pentru a reintra in piata imediat de anul viitor.
"Cred ca investitorii se grabesc sa marcheze profitul ca sa nu plateasca impozit pentru anul viitor si sa faca rost de lichiditati ca sa reintre in piata din ianuarie. Tinand cont de nivelul redus al lichiditatii nu sunt fonduri care sa iasa la vanzare cu pachete mari de actiuni si nici o scadere generalizata a preturilor nu cred ca este, luand in considerare ca nu exista nicio stire negativa in acest sens", a explicat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Corectia indicelul BET a fost determinata in primul rand de reducerea cotatiilor Bancii Transilvania (TLV) cu 4,1%, actiunile bancare coborand la pretul de 2,09 lei/titlu. Si titlurile BRD au inregistrat pierderi, de 0,8% fata de referinta, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS), cotate la categoria internationala, au pierdut 0,5%.
Dintre societatile financiare, actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare scadere, de 2,6% fiecare, urmate in top de contractiile SIF Oltenia (SIF5), de 1,6% si SIF Muntenia (SIF4), de 1,4%. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis in stationare, la pretul de 0,68 lei/titlu.
Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la peste 10 mil. euro, insa si de aceasta data mai mult de jumatate din rulaj s-a realizat pe piata de obligatiuni, unde au fost transferate in doua tranzactii peste 2000 de titluri de stat cu scadenta in 2014.
"Pe fondul volumului mare de tranzactii cu obligatiuni este clar ca initiatorii sunt fonduri de investitii si nu investitori privati, iar cresterea numarului de tranzactii cu obligatiuni este o evolutie normala pentru luna decembrie, pentru ca majoritatea fondurilor intra la cumparare pe aceste instrumente pe sfarsit de an", a explicat Muresian.
Cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri, cu un volum de tranzactionare, aproape 9 milioane de actiuni, au fost titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au pierdut aproape 4,6% fata de cotatia de luni. Actiunile Petrom (SNP) au stationat la pretul de 0,25 lei/titlu. Cotatia titeiului a continuat sa scada si in sedinta de ieri, fiind foarte aproape de pragul de 70 de dolari/baril.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat evolutii contrare, de minus 1,5% si respectiv plus 0,1% fata de referinta.
"La inceputul lunii viitoare cred ca o sa asistam la o crestere a interesului la cumparare, majoritatea dintre investitorii care ies acum fiind asteptati sa reintre in piata. In plus, pana atunci se asteapta sa se elimine si incertitudinile din mediul politic", a incheiat Muresian.

De urmarit astazi