In acest deceniu economia mondiala a trecut de la un boom fara precedent la cea mai grava criza de la Marea Recesiune

Autor: Cristina Roşca 23.12.2009

Ultimul deceniu a fost foarte bogat in evenimente. Izbucnirea unor crize economice mondiale, aparitia monedei unice euro, largirea Uniunii Europene pana la un numar de 27 de membri, falimentul unora dintre cele mai mari companii din lume - Lehman Brothers, Enron si Parmalat - sau incheierea unora dintre cele mai mari fuziuni si achizitii ale tuturor timpurilor sunt doar cateva dintre evenimentele ce au marcat aceasta perioada.



Evenimentele ce au avut loc din 2000 pana in prezent s-au situat la extreme. Economia mon diala a fost nevoita sa faca fata unor socuri extrem de "dureroase" dupa ce a avut o perioada neintre rupta de crestere. Unele dintre cele mai mari companii au incetat sa mai existe, iar altele au luat nastere.
Doua crize mondiale au marcat primii zece ani ai noului mileniu. Prima, ce a izbucnit in 2001, a fost asa-numita criza "dot-com". Companiile din domeniul interne tului sau din domenii conexe au aparut in numar mare, iar afa cerile lor au prosperat peste asteptari. Piata bursiera a cunoscut un avant puternic, manat chiar de actiunile acestor jucatori. Indicele bursier de referinta Dow Jones a reusit sa depaseasca plafonul de 11.000 de puncte. In 2001 perioada de prosperitate ia sfarsit, iar pietele bursiere se prabusesc sub propria greutate. Cele mai afectate au fost economiile dezvoltate din Europa si America. Perioada de criza se incheie in 2003. Ce a urmat a fost o noua era de prosperitate.
A doua criza, mai recenta si mai de amploare, a lovit in forta in 2008. Dupa mai multi ani de crestere, piata imobiliara din SUA a clacat. Bancile, care pana atunci obisnuiau sa acorde credite fara a tine cont de eligibilitatea clientilor, au realizat ca aceasta politica relaxata a avut in spate o serie de riscuri ce nu au fost luate in considerare. Ca intr-un joc de domino economia mondiala a cazut prada celei mai grave crize de dupa cel de-al Doilea Razboi Mon dial. Sistemul financiar si bur sele au fost cele mai afectate. Pen tru pietele bursiere, acest deceniu a fost cel mai slab din istorie.
In aceasta perioada au avut loc insa si evenimente cu impact pozitiv. UE si-a deschis portile pentru statele din Euro pa Centrala si de Est, care acum beneficiaza de avantajele unei piete compacte. Numarul membrilor a ajuns la 27. Dintre aces tia, 16 impart si moneda euro, care a aparut pe scena mon diala in 2001. In mai putin de zece ani euro s-a impus ca o moneda de referinta si a devenit una dintre cele mai puternice din lume.
In aceasta perioada, de pe scena mondiala au disparut unii jucatori importanti precum banca de investitii Lehman Bro thers, compania energetica Enron, insa au aparut altii, precum Sanofi-Aventis sau AOL Time Warner.

2000

2001

2002

2003

2004


2005

2006

2007

2008

2009