Aschilean, ACI Cluj: Ne-am mentinut cifra de afaceri pe baza contractelor vechi si a investitiilor straine

Autor: Catalin Lupoaie 23.12.2009

Ioan Aschilean (foto), unul dintre cei mai puternici antreprenori din constructii din zona Transilvania si actionar in cadrul unor companii cu o cifra de afaceri totala de 81 mil. euro si 1.800 de angajati, spune ca principalele firme la care este actionar si-au mentinut cifra de afaceri din 2008, pe baza contractelor semnate in anii anteriori.
Cele mai mari companii la care Aschilean este actionar, ACI Cluj si Grup 4 Instalatii, si-au mentinut anul acesta cifra de afaceri la 137 mil. lei (32,4 mil. euro la un curs mediu de 4,25 lei/euro), respectiv 68,5 mil. lei (16,1 mil. euro la un curs de 4,25 lei/euro), datorita contractelor semnate si investitiilor straine.
"Cele doua firme au inregistrat o cifra de afaceri similara anului trecut. Businessul companiilor a fost influentat pozitiv de contractele pe care le-am avut in derulare din anii anteriori si investitiile straine care s-au pastrat si anul acesta. Factorii negativi au fost nefinantarea unor contracte din bugetul de stat si incasarea cu intarziere a facturilor pentru productia realizata", a declarat Aschilean, presedintele Consiliului de Administratie al celor doua companii pentru ZF.
Pentru anul viitor, omul de afaceri estimeaza in continuare o scadere a pietei constructiilor, o eventuala crestere fiind posibila doar daca va fi stabilitate politica si se vor debloca investitiile publice. Una dintre principalele decizii pe care trebuie sa le ia actualul guvern este sa plateasca companiile din industria constructiilor pentru lucrarile deja executate si sa aloce bani pentru finantarea contractelor existente pentru investitii si a celor viitoare.
Aschilean, care ocupa si functia de vicepresedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), afirma ca anul acesta tocmai cele amintite au fost principalele probleme cu care s-au confruntat firmele din constructii. O alta problema pe care a semnalat-o el anul acesta a fost faptul ca firmele controlate de stat nu au fost penalizate pentru intarzierea platilor, asa cum se aplica la privati.
Principalele contracte ale ACI Cluj aflate in derulare sunt Stadionul Municipal "Ion Moina" Cluj-Napoca, sediul Directiei Vamale Cluj, Spitalul Militar Cluj, reabilitare si modernizare ambulatoriu Corp F - Hidroterapie al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, lucrari de canalizare localitatea Viisoara, Salina Turda, reabilitari si extinderi retele apa si canalizare Turda.
ACI Cluj s-a desprins din fostul Trust de Constructii Industriale in anul 1991 si este detinuta incepand din 2003 de Ioan Aschilean, Horia Ciorcila (presedintele Bancii Transilvania), Dorin Goia (principalul actionar al Teraplast), Gicu Agenor Gansca (care este actionar la mai multe firme de constructii din Transilvania) si Gica Mereu.
Compania Grup 4 Instalatii este specializata in lucrari de reabilitari si extindere de apa si canalizare in Transilvania si este controlata de Ioan Aschilean si Gicu Gansca. Pe langa acestea, Aschilean mai este actionar si la Trustul de Instalatii Montaj si Constructii - cu o cifra de afaceri de 30 mil. euro in 2008, si la Electroconstructia Elco.
In viitor, Aschilean nu exclude o eventuala fuziune a unor companii la care este actionar. "Fiecare dintre societati are actionariat, management diferit si sunt stabilite strategii proprii de dezvoltare. S-ar putea ca in viitor sa existe discutii privind unirea unora dintre societati, in functie de specificul activitatii si de interesele celorlalti actionari, dar in momentul de fata nu am stabilit nimic concret in acest sens", sustine Aschilean.