Ziua cutitelor lungi la ANCOM: operatorii n-au schimbat planurile arbitrului pe 2010

Autor: Adrian Seceleanu 23.12.2009

Autoritatea Nationala de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a aprobat, marti, planul sau de actiuni pe anul 2010, respingand, la finele unei ultime intalniri pe aceasta tema, solicitarile facute de giganti ca Orange, Vodafone si Romtelecom pentru amanarea sau anularea introducerii unor reguli noi pe piata locala de comunicatii. Astfel, ANCOM a adoptat planul de actiuni pe anul viitor fara nicio modificare esentiala fata de documentul supus consultarii publice la inceputul lunii noiembrie.
ANCOM nu ofera detalii privind desfasurarea intalnirilor cu operatorii insa publica o sinteza a observatiilor facute de companii fata de proiectele sale, iar acest document arata ca sedintele pe tema actiunilor din 2010 ale arbitrului telecom au fost unele tensionate.

Nu vor comparator de tarife din cauza recesiunii
Realizarea de catre ANCOM a unui site care sa compare tarifele telecom ale operatorilor a fost una dintre actiunile pe care operatorii n-ar vrea sa o vada demarata anul viitor. Astfel, un operator telecom a scris ANCOM ca "masura ar trebui decalata cu cel putin 9-12 luni, pana vor exista semnale ferme privind iesirea economiei din recesiune, iar un altul solicita amanarea pana in anul 2011 pe considerentul ca masura ar antrena costuri suplimentare pentru operatori", potrivit documentelor ANCOM. Amanarea a fost insa respinsa, iar ANCOM va continua procedurile de a obtine finantare europeana pentru portal. Cand site-ul va fi gata, operatorii vor trebui sa trimita oferta de tarife intr-un format prestabilit, pentru ca acestea sa poata fi comparate.
O alta companie telecom a cerut ANCOM "reducerea cu 10% a tuturor tarifelor de utilizare a spectrului radio incepand cu anul 2010, reducere aplicabila temporar pe perioada recesiunii economice". Propunerea a fost respinsa de ANCOM, care le-a transmis operatorilor ca trebuie sa solicite acest lucru autoritatii care poate decide scaderea taxelor, respectiv guvernul. Oficialii ANCOM au notat si faptul ca "nu toti operatorii de comunicatii electronice resimt la aceeasi intensitate efectele climatului economic dificil pe care il traverseaza industria".

Teama de reducerea tarifelor de interconectare
De asemenea, un operator a cerut arbitrului telecom sa renunte definitiv sa mai elaboreze anul viitor un model de calcul pentru tariful de interconectare cu retelele de telefonie mobila, propunand in schimb utilizarea unei metode diferite, dar incepand cu anul 2014. O noua scadere a tarifelor de interconectare ar afecta puternic veniturile operatorilor si ar stimula concurenta pe piata.
De asemenea, o companie telecom a cerut Autoritatii sa renunte sa mai lanseze anul viitor o campanie de informare a utilizatorilor privind posibilitatea de a-si schimba furnizorul de servicii de telefonie fara sa-si piarda numarul de telefon (portabilitate). Peste 150.000 de romani si-au portat in acest an numarul de telefon in alta retea. Si aceasta solicitare a fost respinsa. ANCOM este condusa de Catalin Marinescu, 45 de ani, un apropiat al PD-L si fost sef al Inspectoratului General de Comunicatii.