RCS&RDS surprinde iar: cumpara 30% dintr-un operator telecom din Ungaria

Autor: Adrian Seceleanu 23.12.2009

Grupul RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom din Europa Centrala si de Est, si-a intarit pozitia pe piata TV din Ungaria prin preluarea unui pachet de 32% din TvNetWork, un operator de cablu cu aproximativ 30.000 de clienti.
Singura multinationala telecom controlata de un roman este numarul doi pe piata de servicii TV din Ungaria, cu 600.000 de clienti, dupa UPC, dar inaintea grupului Deutsche Telekom. TvNetWork, un operator de telefonie, internet si cablu care ofera servicii in Budapesta, a incheiat 2008 cu afaceri de 11 mil euro si pierderi de 1,3 mil. euro. RCS&RDS a cumparat pachetul de 30% de la doi actionari: compania de consultanta financiara Finatech (13,23%) si compania IT System-Info (18,61%), potrivit unui anunt facut de TvNetWork la Bursa din Budapesta. Potrivit presei ungare, care il citeaza pe Attila Nemes - CEO si actionar al TvNetWork, compania controlata de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari isi va majora cu siguranta in viitor pachetul de actiuni.
Cele doua companii nu au oferit detalii privind valoarea tranzactiei, insa, avand in vedere capitalizarea de piata a operatorului - de aproximativ 18 milioane de euro, valoarea pachetului preluat de RCS&RDS poate fi estimata la aproximativ 5 milioane de euro. Reprezentantii celor doua companii nu au putut fi contactati de ZF pana la inchiderea editiei pentru comentarii.
TvNetWork a fost fondata in octombrie 2000 si are aproximativ 30.000 de clienti pentru cablul TV si peste 20.000 de clienti pentru serviciul de internet. Compania s-a listat la Bursa din Budapesta pe 7 august 2006 si are o capitalizare de peste 18 milioane de euro. Cablul TV este tehnologia dominanta in Ungaria, cu un numar de peste 1,7 milioane de clienti. Cel mai mare jucator de pe cablul TV este compania UPC - cu 800.100 de clienti, urmata de Deutsche Telekom - 365.000 de clienti si RCS&RDS - 200.000 de utilzatori, potrivit datelor valabile in iunie 2009, publicate de arbitrul telecom din Budapesta. Romanii domina insa autoritar piata de servicii de televiziune prin satelit, pe care au intrat la inceputul anului 2006. Astfel, RCS&RDS are 53% din cei aproape 750.000 de clienti ai serviciilor de televiziune prin satelit (392.000 de utilizatori) si este urmat de UPC cu 182.900 de clienti si Deutsche Telekom, cu peste 120.000 de clienti.
Anuntul achizitiei vine intr-un moment in care actionarii RCS&RDS s-au intalnit pe 22 decembrie la Bucuresti sa discute despre lansarea unei emisiuni de bonduri de 200 mil. dolari (140 mil. euro), fonduri necesare finantarii uneia dintre cele mai indatorate firme locale. RCS avea la finele lui 2008 datorii de 566 mil. euro, potrivit Ministerului de Finante.  Insa o achizitie de milioane de euro realizata de RCS&RDS nu mai este neaparat o surpriza, comenteaza pentru ZF un inalt oficial de pe piata telecom din Romania. "Despre RCS&RDS exista mai mereu momente in care crezi ca sunt in prapastie, ca sunt la un pas de un esec, dar pana acum intotdeauna au facut cate un anunt surpriza cand nimeni nu se mai asepta la asa ceva. Aceasta achizitie se inscrie in evolutia cu care RCS ne-a obisnuit pana acum".
Oficialii RCS&RDS nu au oferit detalii despre rezultatul sedintelor cu actionarii, unde urmau sa fie analizate rezultatele la noua luni ale RCS, numirea unui nou membru in board si aprobarea emisiunii de bonduri de 200 mil. dolari.