Brokerii de la Bursa spun ca investitorii vor reveni in piata la finele lui ianuarie

Autor: Vlad Anastasiu 23.12.2009

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe plus, cu o apreciere maxima de 1% pe societatile financiare, in timp ce principalele zece companii din piata la nivel de lichiditate au urcat cu doar 0,2% fata de referinta. Sectorul energetic, redat de indicele de profil BET-NG, a inregistrat o apreciere de 0,4%, pana aproape de nivelul de 600 de puncte.
Brokerii sunt de parere ca piata locala va continua sa inregistreze o evolutie plata cel putin pana in a doua parte a lunii viitoare, investitorii ra­ma­nand in expectativa pana la discutiile din februarie referitoare la majorarea pragului de detinere la SIF-uri.
"Nu vad o evolutie mult mai diferita la inceputului lui ianuarie decat cea de pana acum. Aceeasi volatilitate si lichiditate redusa. Dat fiind faptul ca inca avem o piata bear, tendinta generala este de scadere. Investitorii asteapta o corectie ceva mai mare si cred ca luna viitoare va fi marcata de o astfel de evolutie", a declarat Ovidiu Serdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.
Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare a fost consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 2,7% peste referinta, urmate indeaproape de tilurile SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 2,4%. Restul SIF-urilor au inchis in stationare. Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au consemnat evo­lutii pozitive dupa trei sedinte con­secutive de pierderi.
"Vorbim despre o reglare normala a pietei in urma cresterilor puternice de pana in noiembrie, dar pentru moment piata este tinuta in sah de asteptarile privind majorarea pragului de detinere pe SIF-uri. Incepand cu sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie, cand este asteptata o decizie in acest sens, cred ca vom vedea miscari mai mari pe societatile financiare, dar entuziasmul cred ca va trece repede, iar piata va reveni la tendinta generala de scadere", a explicat Serdean.
In sectorul energetic, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au coborat cu 0,5% si respectiv 0,8%, in vreme ce societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat cu 2,3% si respectiv 0,6% fata de referinta.
Pe plus au inchis si titlurile Impact (IMP), care au urcat cu 5,3%, una dintre cele mai mari aprecieri din piata, topul cresterilor fiind ocupat insa de titlurile Mecanica Ceahlau (MECF), care au avansat cu 10,5% fata de cotatia de marti.
"Daca vom vedea o inrautatire a climatului economic la nivel interna­tional, nu exclud ca spre finalul lunii urmatoare sa vedem o accelerare a corectiilor, in acest sens o strapungere a pragurilor de rezistenta fiind posibila", a incheiat Serdean.
Tranzactiile cu obligatiuni au depasit si ieri jumatate din rulajul pietei, transferurile cu titluri de stat depasind valoarea de 12 mil. euro. Rulajul total s-a ridicat la peste 18 mil. euro, pe un volum de tranzactionare de 75 de milioane de titluri.

De urmarit astazi