Dragi cititori

Autor: Cristian Hostiuc 23.12.2009

2009 a fost ca un vis urat. Probabil ca cei mai multi dintre voi ati dori acum sa dati timpul inapoi si sa fi luat alte decizii de business in 2006, 2007, 2008. Nu ati mai fi intrat in imobiliare, v-ati fi vandut afacerea la prima oferta concreta si nu ati mai fi cerut si luna de pe cer, nu v-ati mai fi luat masina/a doua masina, nu ati mai fi facut un credit de nevoi personale pentru a cheltui banii la restaurant/la shopping, nu v-ati mai fi lasat un job sigur pentru un plus de 20%, dar la o companie care rasufla din greu acum, nu v-ati mai fi extins businessul pe datorie, nu ati mai fi angajat atat de multi oameni ca si cum afacerile ar fi crescut continuu, nu ati mai fi deschis inca un magazin sau chiar inca un mall. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le-ati fi facut. Dar asa a fost sa fie.
Optimismul/lacomia/tineretea in afaceri au fost mai puternice decat prudenta/chibzuinta/experienta. Ar fi putut sa fie altfel? Ati fi putut sa judecati altcumva lucrurile? Inclin sa cred ca nu. Cele mai multe decizii merg cu timpurile in care traim.
Cand economia si afacerile in care sunteti isi vor reveni, mai mult ca sigur ca lectia anului 2009 va deveni rapid istorie si veti iesi din nou la suprafata ca sa luati cat mai mult din tortul cresterii economice. Cand va veni tortul si cat de mare va fi sunt intrebari la care astazi mai cautam raspunsuri.

Noi, Ziarul Financiar, am incercat sa aducem la lumina prin articole tot ce se intampla in economie, cu vestile rele - a fost criza- si cele bune, mai putine. Insolventa, falimentul, scaderea - cuvinte care nu erau atat de prezente in articole - acum sunt o obisnuinta. Nimeni nu se mai fereste de ele. Erorile bancherilor, estimarile gresite ale oficialilor, politicile economice - monetare, fiscale - care nu au anticipat realitatea, ci dimpotriva mizau pe o crestere economica, sunt aduse la lumina mult mai mult.
Rolul nostru ca ziaristi nu este de a spune cat vor fi cursul, PIB-ul, taxele etc. Misiunea noastra este de a-i intreba pe cei care se ocupa de acest lucru cat vor fi, cat cred ei ca vor fi, iar la final sa vedem daca au avut dreptate sau nu. De asemenea, jobul nostru este de a comenta/analiza daca deciziile celor care conduc tara - atat politic, cat si economic - au fost bune sau nu. Anul acesta nu au fost. Si noi/voi am platit pretul acestei decizii.
Cand am fi avut nevoie de mai multa actiune, hotarare, decizii bune, intrarea in realitatea unei companii nu din grafice de la distanta, ci de la cei care ne conduc - presedinte, prim-ministru, guvern, Banca Nationala, atunci ei au lipsit. Anul 2009 se incheie peste cateva zile, asa ca intrebarea "de ce" este retorica.

Cum va fi in 2010? Sunteti/suntem mai prudenti, visam la crestere economica doar atunci cand o vom vedea si o vom atinge, deciziile sunt mai adaptate realitatii. Iar FMI ne va da banii ca sa traversam anul pentru ca nu are incotro. Trebuie sa ne tina in brate. De ce nu vom scapa? De datorii, din pacate.
In rest trebuie sa avem noroc de vreme economica buna pentru ca suntem pregatiti mai mult decat credem sa mancam din nou din tortul cresterii afacerilor.

Sa aveti an bun !
Si sa fiti alaturi de noi si in 2010 asa cum sunteti de peste un deceniu!

Cristian Hostiuc, Director editorial

Ce asteptari aveti de la Ziarul Financiar in anul care vine? Scrieti-ne.