Sense a mutat cinci magazine din galerii comerciale si malluri pe artere pietonale

Autor: Cristina Stoian 24.12.2009

Producatorul de confectii Caremil Roman, care detine reteaua de 14 magazine Sense a inchis anul acesta un magazin din Bucuresti si a relocat in spatii stradale cinci unitati amplasate in galerii comerciale si malluri, deoarece costurile sunt mai mici, potrivit conducerii companiei.

"In spatiile stradale vanzarile sunt mai mici, dar magazinele sunt profitabile datorita chiriilor si utilitatilor scazute. In galerii si mall-uri vanzarile sunt mai mari, insa in foarte multe cazuri chiriile si utilitatile sunt atat de mari incat magazinele sunt neprofitabile", a declarat pentru ZF Sorin Chiriac, directorul general al companiei.

Compania detine magazine amplasate stradal in Braila, Deva, Piatra Neamt, Roman si Bacau.

Pe langa faptul ca retailerul plateste sume "prea mari" pentru chirie, taxe de administrare sau servicii comune in centrele comerciale, raportat la puterea de cumparare a clientilor, si traficul a scazut vizibil in unele centre, potrivit lui Chiriac. "Clientele au amanat procesul de cumparare de inceput de sezon pana in mai, cand multi retaileri au avut reduceri agresive la stocurile nevandute din toamna", spune Chiriac, care admite ca trimestrul unu al acestui an a fost varful de scadere, cu 45% sub primele trei luni din 2008, dar asta din cauza ca proprietarii de centre comerciale au acceptat reduceri ale chiriilor abia din trimestrul al doilea. Incepnd din luna mai compania a simtit o revenire a vanzarilor la intern, scaderea fata de T2 2008 fiind doar de 3,4%, iar din iulie pana in septembrie a raportat o crestere de 4,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cei mai importanti competitori ai Sense sunt House of Art, TinaR sau Steilmann. Grupul Caremil, care include fabricile de confectii si tricotaje Caremil si Smirodava a rulat in 2008 afaceri cumulate de 6,1 mil. euro, nivel asemanator cu cel din 2007, iar pentru 2009 vede o crestere a businessului cu 28%, pana la nivelul de 7,8 mil. euro.