430.000 de salariati au disparut din mediul privat in ultimul an

Autor: Alina Pahoncia 28.12.2009

Numarul salariatilor din economie a scazut cu aproximativ 430.000 din luna septembrie a anului trecut si pana in luna octombrie a acestui an, potrivit Ministerului Muncii, care citeaza datele de la Institutul National de Statistica (INS). Astfel, daca la inceputul anului, erau inregistrati in statistici peste 4,73 milioane de salariati, la sfarsitul lunii octombrie numarul acestora scazuse la aproximativ 4,4 milioane de oameni.Economia a mai pierdut inca 100.000 de salariati in intevalul septembrie - decembrie 2008. In total, in 13 luni, criza a sters 430.000 de oameni de pe statele de plata ale firmelor. Pe fondul climatului economic nefavorabil, companiile din mediul privat si-au ajustat abrupt efectivele de personal, operand restructurari pentru eficientizarea costurilor sau concedieri colective.

Aceasta este prima scadere a numarului de salariati din ultimii noua ani, in conditiile in care efectivul de salariati din companiile private a fost pe un trend ascendent din 2001 si pana in prezent. Celor 4,4 milioane de salariati din companiile private li se adauga aproximativ 1,4 milioane de salariati in sectorul bugetar. Deocamdata nu sunt disponibile statistici cu privire la evolutia numarului de salariati in sectorul de stat in ultimul an.

Tot de la inceputul anului, numarul somerilor a crescut cu aproape 250.000, pana la 680.000 de someri in luna noiembrie si o rata a somajului de 7,5%. Diferenta de 180.000 de oameni, intre numarul de salariati care au iesit de pe piata si numarul somerilor inregistrati in acest an se justifica prin faptul ca multi dintre cei care au ramas fara un loc de munca este posibil sa se fi angajat pe o alta forma contractuala decat contractul de munca, cum este persoana fizica autorizata (PFA) sau contractul de drepturi de autor.