Cum au salvat instalatiile de brad economia in decembrie: consumul de energie a urcat la acelasi nivel cu cel din 2008

Autor: Roxana Petrescu 29.12.2009

Consumul de energie electrica, un indicator promt asupra evolutiei unei economii, care a scazut puternic anul acesta pe fondul crizei economice, si-a revenit in ultima luna din 2009 ajungand la acelasi nivel cu cel din decembrie anul trecut.

Potrivit datelor Transelectrica pentru primele trei saptamani din decembrie, consumul de energie a fost foarte aproape de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, diferenta fiind de doar -0,3% in ultima luna a acestui an comparativ cu decembrie 2008. Mai mult, au existat zile in care consumul de energie de anul acesta a fost mai mare comparativ cu cel de anul trecut, cresterile fiind si de circa 10%.

Factorii care stau la baza acestei redresari sunt atat scaderea temperaturii caracteristica acestei perioada precum si redresarea din unele sectoare economice.
Tendinta de revenire a consumului de energie a inceput sa fie sesizata incepand cu lunile octombrie si noiembrie cand scaderile fata de aceleasi perioada din 2008 au fost de numai 6,6%, respectiv 3,4%, in contextul in care de la inceputul anului s-au inregistrat scaderi lunare de consum chiar si de 11,5%, cum a fost cazul lunii aprilie.
Si in ceea ce priveste consumul de gaze naturale s-a remarcat o redresare la sfarsitul acestui an. Astfel, de la scaderi chiar si de 34% in al doilea trimestru al anului, in octombrie si noiembrie consumul de gaze a ajuns sa fie cu doar 5% mai mic comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In cazul gazelor naturale, un factor important care a dus la redresarea consumului a fost decizia Ministerului Economiei de a-i alimenta pe marii consumatori industriali, printre care se numara si combinatele chimice, numai cu gaze din productia interna care sunt de doua ori mai ieftine comparativ cu cele din import.