Stiglitz: Criza a scos la iveala "erori majore" in ideile economice. Care au fost premisele economice care s-au dovedit a fi gresite?

Ziarul Financiar 03.01.2010

Castigatorul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, a declarat ca economistii au fost prinsi pe nepregatite de criza financiara, care a scos la iveala erori majore in teoriile de baza, conform Bloomberg.

Printre premisele care s-au dovedit a fi gresite se afla teoriile conform carora agentii economici se comporta rational si cele conform carora pietele financiare sunt competitive si eficiente, a spus Stiglitz in cadrul unei prezentari pregatite pentru duminica. In schimb, balonul imobiliar a fost produs de ideea ca preturile pot urca la infinit, a mentionat Stiglitz.

Explozia bubble-ului imobiliar a dus la recesiunea economica care a inceput in decembrie 2007 si care acum este cea mai mare de la Marea Depresie, ducand la concedierea a 7 milioane de angajati americani. Proprietarii de case, investitorii si "probabil" executivii financiare au dat dovada de "irationalitate marcanta" si este posibil "sa fi dat crezare propriilor argumente false", a mai spus laureatul Nobel.

"Economistii ar trebui inclusi in lista celor care ar trebui 'invinovatiti' pentru criza". Acum avem o "fereastra de oportunitate" pentru constructia de noi teorii "bazate pe principii mai plauzibile privind comportamentul individual si al firmelor", a spus el.