PROGRAMUL PRIMA CASA: "Prima casa" s-a blocat din nou, tot din lipsa cadrului legal

Autor: Liviu Chiru 03.01.2010

Programul "Prima casa" s-a blocat, Fondul de Garantare - cel care acorda garantia din partea statului pentru creditele ipotecare acordate de banci- anuntand ca nu mai primeste dosare incepand cu 1 ianuarie.

"Am anuntat bancile participante ca pana la aprobarea bugetului pe 2010 nu mai putem primi dosare. Dosarele complete si cu date corecte inregistrate pana la 31 decembrie 2009 au fost solutionate", spun reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intre-prinderi Mici si Mijlocii.

Guvernul a stabilit anul trecut acordarea unui plafon de garantii de un miliard de euro, 18 banci participand la "Prima casa". Programul a fost lansat oficial in iulie, insa din cauza unor inadvertente legislative majoritatea bancilor participante au inceput sa vanda efectiv credite abia in toamna. Pana la sfarsitul anului trecut au fost utilizate garantii de aproximativ 480 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor fondului. Guvernul trebuie sa vina acum cu un act normativ prin care sa prevada transferarea partii din plafonul de garantii neutilizata in 2009 pentru anul 2010.

Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare, anunta inca de la inceputul lunii noiembrie ca aproximativ jumatate din plafonul de garantii pentru "Prima casa" va trebui sa fie directionata in bugetul pentru 2010. El estima atunci ca plafonul va fi epuizat in primul semestru din 2010.

In luna octombrie fondul a operat o revizuire a plafoanelor de garantii acordate bancilor participante, in functie de activitatea desfasurata. Principalii beneficiari au fost bancile mari, care aveau vanzari si perspective pe masura retelelor teritoriale. Totusi si jucatorii de talie mica au beneficiat in unele cazuri de suplimentari ale plafoanelor.

In cadrul programului, statul acorda garantie pentru credite imobiliare de pana la 60.000 de euro, iar clientul trebuie sa vina cu o contributie de 5% din suma, respectiv 3.000 de euro in acest caz.

In schimbul garantiei de stat, Guvernul a impus bancilor anumite marje de pret. Astfel, la lei costul total trebuie sa se limiteze la o marja de 2,5% peste indicatorul pietei interbancare, Robor pentru scadenta de trei luni. La euro, marja admisa este de patru puncte procentuale peste Euribor la trei luni.