Bancile incep anul cu noi majorari de capital

Autor: Ciprian Botea 03.01.2010

Inceputul lui 2010 vine cu noi majorari de capital pentru banci, doua dintre institutiile de credit de top - Alpha Bank si Volksbank - anuntand deja ca vor primi circa 300 de milioane de euro de la actionari.

Grecii de la Alpha Bank vor aduce la inceputul acestui an 100 de milioane de euro la capitalul subsidiarei locale, atat prin aport la capitalul social, cat si prin credite subordonate. Oficialii bancii, care avea la sfarsitul anului trecut fonduri proprii de 300 de milioane de euro, spun ca banii vor fi folositi in principal pentru acordarea de credite.

Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supraveghere din cadrul BNR, anunta inca de la inceputul lunii decembrie ca bancile elene vor primi injectii de capital de la companiile-mama. In anii de boom ai creditarii, bancile elene au fost printre cei mai agresivi jucatori, majorandu-si in ritmuri alerte retelele teritoriale si cota de piata.

Bancile grecesti domina in acest moment sistemul bancar din Romania din punctul de vedere al participatiei la capital, cu o pondere de aproape 27% in septembrie. Alaturi de Alpha Bank intre institutiile cu capital majoritar grecesc se mai regasesc Bancpost, Banca Romaneasca sau Piraeus Bank,.

Austriecii de la Volksbank, a treia banca dupa marimea activelor, au anuntat ca vor opera o majorare de capital de echivalentul a 200 de milioane de euro. Gerarld Schreiner, presedintele executiv al Volksbank Romania, a explicat ca banca are supralichiditati in euro, astfel ca a rugat actionarii sa retraga liniile in euro si sa ofere lei, astfel incat sa poata sa indeplineasca strategia de a da credite in lei. Volksbank consemna in septembrie un nivel al solvabilitatii (indicatorul care masoara adecvarea fondurilor proprii detinute in functie de riscurile asumate) de 16,5%, mult peste nivelul de 10% cerut de banca centrala. La nivelul sistemului bancar indicatorul de solvabilitate a urcat la 13,7% in septembrie fata de 11,8% in aceeasi perioada din 2008 in ciuda faptului ca bancile au fost nevoite sa constituie provizioane mai mari pe fondul deteriorarii portofoliilor de credite. BNR a cerut mai multor banci sa opereze majorari de capital, sa mentina solvabilitatea peste 10% sau chiar sa raporteze lunar indicatorii de prudentialitate.

In intervalul martie - septembrie 2009 bancile si-au majorat capitalurile proprii cu 225 mil. euro, potrivit declaratiilor ale prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu.