Bursa romaneasca, a cincea din lume in ultimii zece ani

Autor: Vlad Anastasiu 03.01.2010

Indicele bursier romanesc BET a inregistrat in ultimii zece ani o crestere de peste 530%, in dolari, ocupand astfel pozitia a cincea in topul cresterilor bursiere la nivel mondial, potrivit unei statistici realizate de revista americana Businessweek in colaborare cu Bloomberg.

Primele zece pozitii din top sunt ocupate preponderent de pietele emergente, cea mai mare crestere fiind de altfel inregistrata de indicatorul ucrainean PFTS, cu un avans de peste 900%. Alte piete europene prezente in top sunt cea rusa, cu o crestere de aproape 700%, cea slovaca, cu un avans in aceasta perioada de peste 440%, precum si pietele ceha si estoniana, cu cresteri de peste 350% fiecare. In top sunt prezente si piete mai exotice, precum cea din Qatar, cu o apreciere de peste 430%, dar si piete mari emergente, precum cea din Brazilia.

Tendinta investitorilor de a se retrage de pe pietele mature pentru a investi pe pietele emergente in cautare de randamente mult mai ridicate s-a resimtit in special la nivelul evolutiilor bursiere, in topul scaderilor fiind prezente bursele dezvoltate din Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.

Cea mai mare scadere bursiera din ultimii zece ani a inregistrat-o insa Grecia, cu o corectie de peste 40%, urmata indeaproape de piata japoneza, redata de indicele Nikkei, care a coborat in aceasta perioada cu 38%.

Indicele american S&P 500 a inregistrat o corectie de 23%, fiind a patra cea mai mare scadere din intervalul analizat, corectie similara cu cea a indicatorului britanic FTSE 100. Topul scaderilor este incheiat de indicele francez CAC 40, care in ultimii zece ani a pierdut 6%.

Topul a fost realizat prin conversia monedelor locale in moneda americana, data de referinta fiind decembrie 1999.