Seful Fed il ataca pe Greenspan, „omul care misca pietele”

Autor: Cristina Rosca 04.01.2010

Presedintele bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, a afirmat ca nu ratele reduse ale dobanzii au condus la aparitia fenomenului de tip bubble din sectorul imobiliar - preturile imobilelor crescand foarte mult intr-o perioada scurta de timp - din ultimul deceniu, scrie Bloomberg. El mai spune ca o mai buna reglementare a sistemului financiar ar fi fost mai eficienta pentru temperarea boom-ului.

"Cea mai buna solutie pentru ca perioada de boom din sectorul imobiliar sa nu se termine de aceasta maniera ar fi fost de natura legislativa si nu monetara", a spus Bernanke la intalnirea anuala a American Economic Association din Atlanta. Aceasta opinie este total diferita fata de cea a lui Alan Greenspan, fostul sef al Fed, care a fost adeptul reglementarilor relaxate.

Eforturile Fed de a tine sub control fenomenul au fost "intarziate sau insuficiente", ceea ce inseamna ca reglementarea sistemului "reprezinta o solutie mai potrivita", a adaugat el.

Presedinte al bancii centrale a Statelor Unite intre 1987 si 2006, perioada boom-ului de pe pietele imobiliare si financiare, Greenspan a optat pentru rate reduse ale dobanzii si a mers pe principiul autoreglarii pietelor, idei considerate astazi principalele cauze ale crizei ipotecare - punctul de plecare pentru tulburarile de pe pietele financiare mondiale si pentru recesiunea actuala. De-a lungul mandatului sau, Greenspan a devenit un punct de reper al investitorilor, iar pietele de capital erau influentate de orice declaratie a sa.

Bernanke a mai adaugat ca Fed isi imbunatateste strategia de supraveghere a sistemului bancar si a adoptat masuri mai dure pentru a proteja consumatorii de produse financiare.

Presedintele Comitetului Bancar din cadrul Senatului, Christopher Dodd, care il sustine pe Bernanke in cel de-al doilea mandat, a spus ca modul in care Fed a vegheat la bunastarea procesului de creditare inainte de izbucnirea crizei a fost "totalmente eronat". Dodd propune ca supravegherea sistemului bancar sa nu se mai afle printre atributiile Fed si ale altor agentii bancare, ci ale unui nou organism de reglementare.