Ce achizitii sunt de asteptat in 2010 in IT&C

Autor: Adrian Seceleanu 05.01.2010

Cateva zeci de companii din industria locala de IT&C in care antreprenorii locali detin controlul ar putea fi in acest an obiectul unor tentative de preluare, cele mai urmarite fiind cele din telecom, soft si servicii IT.

Din lista scurta de 11 posibile tinte de achizitii in 2010 realizata de ZF doua companii (DTH Television Grup si Corsar Grup) au tatonat anul trecut terenul pentru incheierea unei tranzactii, astfel ca o vanzare n-ar fi o surpriza in acest an.

Corsar Grup, compania care detine cel.ro - unul dintre cele mai mari magazine online IT&C din Romania - a purtat mai multe negocieri de vanzare anul trecut insa acestea s-au soldat cu un esec pe fondul neintelegerilor privind pretul. In contextul in care retailerul a anuntat ca isi doreste o tranzactie la un "pret corect", aceasta ar putea avea loc in acest an.

DTH Television Grup, companie cu actionari israelieni care detine Boom TV, numarul trei pe piata locala de servicii de televiziune prin satelit, a discutat anul trecut vanzarea companiei catre Romtelecom, insa discutiile au fost abandonate de cel mai mare furnizor de telefonie fixa. Compania a contractat la finele lunii octombrie 2009 un imprumut de la firma israeliana Eurocom Networks & Technologies, potrivit datelor inregistrate de operator in Arhiva electronica de garantii reale mobiliare. Datele inregistrate in arhiva nu precizeaza valoarea imprumutului iar reprezentantii companiilor nu au putut fi contactati pentru detalii insa o ipoteza plauzibila este aceea ca banii vor fi folositi pentru finantarea datoriilor si a operatiunilor companiei. Compania avea la finele anului 2008 datorii de 74 mil. euro, iar in 2008 pierderile nete au fost de 33,7 mil. euro, dublu fata de venituri. Operatorul a contractat in 2008 si un imprumut de 18,5 mil. euro de la Unicredit Tiriac Bank.

RCS&RDS intra si in acest an pe lista posibilelor tranzactii, in contextul in care cea mai mare companie telecom controlata de un antreprenor roman are nevoie de finantare. Actionarii RCS&RDS urma sa aprobe in decembrie lansarea unei emisiuni de obligatiuni de 200 mil. dolari (140 mil. euro). Intentia RCS este sa ofere obligatiuni care sa nu ofere si drept de vot in companie, dorinta lui Zoltan Teszari fiind sa nu cedeze controlul asupra RCS. Aceasta emisiune de bonduri ar fi modalitatea prin care grupul telecom ar putea ramane independent si ar putea face fata ofertelor tot mai dure ale gigantilor Orange, Vodafone si OTE/Deutsche Telekom. RCS&RDS, care are deja datorii de 566 mil. euro, a ratat listarea la Londra in 2007 si a luat in schimb un credit record de 500 mil. dolari de la ING si Citi, situatie care complica lansarea unor bonduri pe 10 ani. Pe lista actionarilor de la RCS&RDS se afla si doua fonduri de investitii, Quadrant (20%) si EPIC (5,5%). Compania este controlata de oradeanul Zoltan Teszari, cu un pachet de 43% din actiuni, conform unor documente realizate de companie in 2007, inaintea incercarii de listare la bursa din Londra.

Doua tinte posibile de achizitii sunt si furnizorii locali de servicii IT RomSoft Ramnicu Valcea si ETA2U. Grupul ETA2U, controlat de omul de afaceri Romulus Lucaciu, este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata IT din vestul tarii, cu afaceri de aproximativ 20 de milioane de euro. Compania RomSoft Ramnicu-Valcea, furnizor de solutii software si de servicii de integrare IT controlat de Claudia Ursateanu, are afaceri anuale de aproximativ 10 milioane de euro.

Achizitia Zapp, tranzactia anului in 2009

Achizitia Zapp de catre grupul Cosmote in cadrul unei tranzactii totale de 207 mil. euro a fost cea mai mare achizitie realizata anul trecut in industria IT&C locala. Pe locul doi ca importanta este preluarea eMag, numarul unu pe retailul IT&C local, de catre unul dintre partenerii sai, Asesoft Distribution. Pe segmentul de soft si servicii tranzactia cea mai importanta a venit de la polonezii de la Asseco, care au preluat 60% din firma de soft Probass pentru aproape 8 milioane de euro. Alte doua tranzactii importante au fost realizate pe online: fonduld e investitii 3TS Cisco Growth Fund a preluat un sfert din actiunile fimei de media InternetCorp, care detine mai multe site-uri. pentru 2 mil. euro, iar gigantul international Naspers a preluat cu 5 mil. euro autovit.ro - cel mai mare site de vanzari de masini second-hand.