Dexia mentine biroul local ca sa monitorizeze creditele

Autor: Voican Razvan 04.01.2010

Dexia Kommunalkredit, divizia specializata in finantari pentru sectorul public a grupului belgiano-francez Dexia, nu va inchide biroul din Romania pentru ca are de monitorizat finantari de circa 860 mil. euro, afirma Roxana Lazar, directorul general al reprezentantei locale.

"Avem un portofoliu de credite in derulare de aproape 900 mil. euro care trebuie supravegheate in continuare, asa ca nu este prevazuta inchiderea biroului. Intr-adevar, inca de anul trecut am renuntat la oamenii de vanzari in conditiile in care nu am mai generat business nou, echipa de 7 angajati injumatatindu-se, insa nici vorba de inchidere", a declarat Lazar pentru ZF. Ea spune ca activitatea biroului local al Dexia s-a redus de anul trecut din cauza ca nu au mai fost plasamente noi, un factor negativ fiind scaderea ratingului de tara sub pragul de investment grade. "Ratingul este un element foarte sensibil pentru finantarea sectorului public."

Biroul a devenit operational in 2005 si a acordat finantari pe durate de pana la 20 de ani, multe in lei. Printre creditele mari acordate de Dexia se numara 100 mil. euro pentru modernizarea caii ferate Bucuresti - Constanta, 70 mil. euro pentru achizitia de garnituri Siemens pentru CFR Calatori, alte 80 mil. dolari fiind imprumutate statului pentru cumpararea de catre Tarom a avioanelor Airbus A-318.

Grupul Dexia a fost unul dintre cele mai lovite de criza financiara, dar a beneficiat de sprijinul statului belgian si al celui francez pentru a ramane pe linia de plutire, iar in prezent continua un proces de restructurare.