Serviciul datoriei publice a crescut cu 10 mld. €, cat jumatate din imprumutul de la FMI si UE

Autor: Mihaela Claudia Medrega 04.01.2010

Serviciul datoriei publice guvernamentale a ajuns in 2009 la 13,3 mld. euro, mai mare cu 10 mld. euro fata de 2008, din cauza cresterii refinantarilor titlurilor de stat in conditiile in care Finantele s-au imprumutat pe perioade foarte scurte.



Pentru 2010, Finantele estimeaza diminuarea serviciului datoriei, respectiv a sumelor platite in contul datoriei reprezentand rate si dobanzi, cu aproximativ 2,2 mld. euro, la 11,1 mld. euro. Refinantarile de titluri de stat reprezinta in 2009 un procent de 82,4% din totalul serviciului datoriei publice guvernamentale, dublu fata de 43,1% cat au reprezentat in 2008.

Pe parcursul anului trecut deficitul extern s-a mutat de pe traiectoria sectorului privat pe sectorul public.

Deficitul bugetar a devenit o amenintare, reflectandu-se si in datoria externa totala, din cauza necesitatilor in crestere ale statului de a se imprumuta pentru a-si acoperi cheltuielile. Datoria externa a sectorului guvernamental a ajuns dupa noua luni la 12,5 mld. euro, in urcare cu circa 2,2 mld. euro comparativ cu sfarsitul anului 2008, potrivit datelor BNR.

In 2010 deficitul bugetar, estimat la 5,9% din PIB, va fi finantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiuni si alte surse externe, dupa ce in 2009 piata interna a asigurat aproape doua treimi din necesarul de finantare. Astfel, finantarea externa va acoperi deficitul bugetar de anul viitor de 31,9 mld. lei in proportie de 54,5%, echivalentul a 17,4 mld. lei, conform estimarilor Ministerului Finantelor.

In 2009, finantarea externa a reprezentat 34,1%.

Datoria publica a crescut intr-un ritm alert anul trecut pentru ca statul s-a imprumutat masiv atat la bancile locale, cat si la institutiile financiare internationale pentru a compensa scaderea veniturilor la buget.

In acest an, datoria publica guvernamentala va urca la 30,6%, comparativ cu 27,7% din PIB in 2009.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute in 2009 se ridica la circa 64 mld lei, in timp ce imprumuturile in valuta au totalizat 2,26 mld. euro.

Datoria externa a bancilor a scazut cu 2,5 mld. euro

Bancile si-au redus datoria externa in primele noua luni din 2009 cu 2,5 mld. euro, in timp ce companiile private si-au majorat usor imprumuturile atrase din afara, contrar asteptarilor BNR de la inceputul anului trecut.

"O explicatie pentru evolutia datoriei externe in cazul bancilor este faptul ca au transformat o parte din finantarile atrase pe termen scurt in credite pe termen lung avand in vedere modificarea legislatiei privind constituirea rezervelor minime obligatorii", a comentat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

La nivelul bancilor se constata o scadere la finantarile atrase pe termen scurt, in timp ce pentru creditele pe termen lung s-a inregistrat crestere, in conditiile in care a fost eliminata obligatia de constituire a rezervelor minime obligatorii la pasivele mai mari de doi ani.

In cazul bancilor, BNR se asteapta ca finantarile sa fie rostogolite aproape integral, dupa ce grupurile financiare straine cu activitati in Romania si-au luat angajamentul de a mentine finantarile acordate pe plan local. In schimb, in cazul companiilor scenariul era mult mai pesimist, estimandu-se ca aproximativ jumatate din datorii s-ar putea sa nu fie prelungite, ceea ce ar fi insemnat ca fir-mele ar fi avut nevoie de sume importante in valuta.

Insa, la sfarsitul lunii septembrie, bancile aveau de rambursat imprumuturi din strainatate de 22,4 mld. euro, in scadere cu 2,5 mld. euro, in timp ce companiile private aveau o datorie de 21,2 mld. euro, in usoara crestere fata de sfarsitul anului 2008, potrivit datelor bancii centrale.

Si finantarile intragrup atrase de companiile private au inregistrat un plus de 127 mil. euro comparativ cu sfarsitul anului 2008.