Piata locala de PC-uri ar putea creste cu 10%

Autor: Magraon Andreea 05.01.2010

Vanzarile de calculatoare vor fi sustinute in acest an de IMM-uri si consumatori, estimeaza Acer, cel mai mare jucator de pe piata.



Vanzarile de calculatoare vor reveni pe crestere in 2010, dupa ce anul trecut piata s-a redus la jumatate pe fondul crizei economice, estimeaza Ciprian Donciu, director general al Asus Romania, numarul doi pe piata locala de PC-uri

"In acest an va fi o crestere fata de anul trecut in privinta vanzarii de calculatoare de 10-15%. Aceasta este insa o estimare personala, avand in vedere ca este greu de estimat evolutia pietei in conditiile crizei economice", a declarat pentru ZF seful Asus.

Potrivit lui Donciu, anul trecut au fost vandute in Romania aproximativ 550.000 de calculatoare, cele mai cumparate fiind PC-urile portabile (laptop si netbook), care au avut o pondere de 55% din aceasta cifra.

Bogdan Iftemie, director de vanzari al firmei Acer - numarul unu pe piata PC-uri din Romania, estimeaza insa ca procentul portabilelor a fost mai mare decat anul trecut. "Laptop-urile si netbook-urile au reprezentat probabil 70% din totalul unitatilor vandute din Romania", a spus el.

Ciprian Donciu a mai spus ca Asus a incheiat anul trecut in scadere, dar nu o scadere foarte mare comparativ cu piata, o analiza putand fi oferita saptamana viitoare dupa ce vor fi centralizate toate datele. Cea mai buna luna din punct de vedere al vanzarilor a fost decembrie, conform asteptarilor, a declarat Donciu.

"Decembrie este cea mai buna luna din an si ne asteptam sa fie mai buna decat noiembrie si octombrie", a declarat Donciu.

Evolutia vanzarilor de calculatoare in 2010 este inca o necunoscuta, a afirmat Donciu, potrivit caruia este greu de estimat cum va fi piata in acest an, avand in vedere ca economia se afla inca in criza. "Nu putem influenta piata, mai ales ca ea depinde de o multime de factori, precum inflatie, creditare", a declarat directorul general al Asus.

In ceea ce priveste evolutia pietei in acest an directorul de vanzari al Acer crede ca segmentul IMM si consumer va aduce cele mai mari vanzari. "Segmentul consumer si cel al intreprinderilor mici si mijlocii vor evolua cel mai bine, cu statul e greu de estimat ce se va intampla", a spus Bogdan Iftemie. El a precizat ca obiectivul sau pentru anul curent este sa obtina o cota de 40% pentru Acer pe piata de notebook-uri si netbook-uri. Dupa ce anul trecut a fost marcat de intrarea in insolventa si inchiderea rapida a magazinelor Ultra Pro - fostul numar unu in retailul IT&C local, dar si de schimbarea proprietarului eMag si fuziunea dintre doi distribuitori, reprezentantii Acer si Asus spera ca 2010 va fi mai linistit din acest punct de vedere.

"In ceea ce priveste relatia cu distribuitorii, speram sa nu avem in acest an nicio problema majora. Relatia noastra cu distribuitorii este una clara si ea a fost destul de buna. Singurul eveniment major de anul trecut a fost intrarea in insolventa a Ultra Pro si speram sa nu avem anul acesta astfel de probleme", a mai declarat Donciu.

"Consolidarea va continua. Piata este mica in comparatie cu numarul de jucatori, vom mai vedea miscari pe toate segmentele, si pe online, si pe retail", a declarat Iftemie.