Care este reteta cu care trei fonduri mutuale au batut BET-ul

Autor: Roxana Pricop 06.01.2010

Trei fonduri de actiuni au batut indicele BET, realizand randamente de peste 60% anul trecut, cu ajutorul SIF-urilor, insa "rasdacele" din portofoliu si derivatele de la Sibiu au facut diferenta dintre randamentele de 62% si 102%.



Active Dinamic, Romania Actiuni si BT Maxim sunt cele trei fonduri de actiuni care au incheiat anul 2009 cu randamente superioare aprecierii de 62% raportata de indicele BET-principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Principalele trei detineri ale Active Dinamic, singurul fond care a reusit performanta de a dubla banii investitorilor intr-un an, erau actiunile SIF Oltenia, Altur si Rompetrol Rafinare, potrivit celor mai recente raportari disponibile in raportul semestrial de la finele lunii iunie 2009. Cei trei emitenti s-au apreciat anul trecut cu peste 90%, culminand cu un maxim de 240% atins de titlurile Rompetrol Rafinare.

Performanta fondului a fost posibila si datorita plasamentelor semnificative realizate in actiuni listate pe RASDAQ, cum ar fi titlurile constructorului Socot Targu Mures (SCTO), care au castigat anul trecut peste 270%, sau cele ale companiei de morarit Moara Cibin (MOIB), cu o crestere de 233% in 2009.

Fondul administrat de Swiss Capital a mai investit aproximativ 5% din active in fondurile de actiuni BT Maxim si BT Index.

"In 2009, am incercat sa ne axam in special pe investitii pe termen relativ scurt astfel incat sa putem profita de miscarile in ambele sensuri ale principalilor emitenti tranzactionati atat pe BVB, cat si la bursa din Sibiu. Am diminuat expunerea fondului pe actiunile bancare deoarece consideram ca acestea vor avea nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a redeveni atractive, iar cresterea, considera analistii nostri, va fi una lenta, de durata", a spus Eduard Gunescu, administrator de portofoliu la societatea Swiss Capital-administratorul fondului Active Dinamic.

El mai spune ca a redus expunerea fondului pe emitentii mai putin lichizi si ca a marit expunerea pe emitentii lichizi, pentru a "a fi capabili sa reactionam rapid la miscarile tensionate din piata din ultima jumatate a anului 2009. De asemenea, am cautat in permanenta sa avem o expunere cat mai mare pe actiuni de pe piata de capital din Romania". Pe parcursul anului trecut, expunerea pe actiuni a fondului Active Dinamic nu a scazut sub pragul de 70% din active.

Fondurile administrate de banci au castigat pe SIF-uri, RRC si TLV

Portofoliul de actiuni al celui de-al doilea fond, Romania Actiuni, care a incheiat anul 2009 cu un randament de 70,8%, detine o expunere ridicata pe sectorul financiar (SIF Oltenia, BRD si Banca Transilvania) si pe cel petrolier (Petrom si Rompetrol Rafinare), potrivit celor mai recente raportari disponibile la finele lunii noiembrie. Romania Actiuni este administrat de societatea Raiffeisen Asset Management.

BT Maxim, al treilea fond care a batut indicele BET in 2009, a mizat in principal pe actiunile SIF-urilor, Petrom si cele ale Bancii Transilvania. Cu un randament de 62,8% in 2009, BT Maxim este administrat de societatea BT Asset Management.

"In 2009 au contat cel mai mult abordarea pozitiva asupra pietei si mentinerea unei expuneri ridicate pe actiuni. Am crescut expunerea fondului BT Maxim pe actiunile SIF-urilor in partea a doua anului. Incepand insa din a doua jumatate a acestui an, va conta tot mai mult selectia actiunilor, pentru ca aprecierile vor avea loc pe sectoare de activitate si emitenti diferentiat", a afirmat Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.

El estimeaza ca evolutia sectorului financiar va continua sa inregistreze aprecieri in 2010, asteptandu-se ca "zona de productie, legata de activitatea de export, sa inregistreze performante, spre deosebire de cea legata de piata interna, care va avea de suferit in 2010".

Pe de alta parte, Eduard Gunescu mizeaza pe actiunile SIF-urilor, pe cele din sectorul energetic si de utilitati, infrastructura in 2010.

"Cresterea somajului, politicile bugerare impuse de FMI, reducerea investitiilor straine directe sunt numai cateva aspecte care vor marca inceputul de an 2010, dar perspectiva listarii Fondului Proprietatea, reluarea discutiilor privind pragul de detinere la SIF-uri, majorarea de capital la Petrom reprezinta subiecte care, cu siguranta, vor anima piata de capital pe parcursul anului 2010", a conchis Gunescu.