Entuziasmul bursier este aproape de inghet

Autor: Vlad Anastasiu 06.01.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis si ieri pe plus, cu un avans de 0,5% pe indicele BET, cel mai mare din piata, in timp ce indicele compozit BET-C a urcat cu 0,3% peste cotatia de marti. Societatile financiare si cele energetice au inchis pe minus, cu corectii de 0,3% pe indicele BET-FI si respectiv 0,5% pe indicatorul BET-NG. Brokerii sunt de parere ca primele sedinte de tranzactionare nu au prea mare relevanta la nivelul evolutiei din aceasta luna a Bursei, intrucat volumul de tranzactiei este extrem de redus, si deci nereprezentativ.

"Prima saptamana de tranzactionare intotdeauna este imprevizibila. In continuare sunt foarte multi jucatori plecati, din aceasta cauza si lichiditatea extrem de redusa a pietei. De saptamana viitoare, pe masura ce investitorii vor reveni din concedii, vom vedea o crestere a rulajului in piata. Lucrurile vor incepe sa se miste mai bine", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.

La categoria societatilor financiare, doar titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inchis pe plus, cu un avans de 0,8%, in timp ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare corectie la aceasta categorie, de aproape 0,9% fata de cotatia de marti.

Titlurile bancare au continuat si ieri aprecierile insa au redus din ritm, actiunile BRD si Banca Transilvania (TLV) urcand cu 0,7% si respectiv 3,1% fata de referinta.

"Ramane de vazut daca piata va continua ca si pana acum. Nu pot spune ca cele trei sedinte de crestere au venit pe fondul unui entuziasm ridicat din partea investitorilor, intrucat volumele de tranzactionare au fost extrem de reduse. Asa ca ma astept ca spre finalul lunii sa vedem o corectie a pietei, si nu exclud ca bursa sa scada sub nivelurile de la inceputul anului", a adaugat Dragolea.

Titlurile companiilor din sectorul energetic Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au inchis in scadere sedinta de ieri, cu corectii de 1,1% si respectiv 0,1%, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la pretul de 0,066 lei/actiune si respectiv 13,5 lei/titlu.

In scadere au inchis si titlurile companiilor din sectorul constructiilor Dafora (DAFR) si Condmag (COMI), care au pierdut 1% si respectiv 2% fata de cotatia de marti.

Titlurile Compa (CMP) au inregistrat o corectie ceva mai mare, de 3% fata de referinta, coborand la pretul de 0,3 lei/actiune.

"Cea mai mare problema pentru a face previziuni pentru 2010 este lispa datelor macroeconomice pentru 2009. Vad tot felul de prognoze pentru acest an, dar nu inteleg pe baza caror date sunt fundamentate. Toata lumea se fereste sa spuna cat si unde am scazut cel mai mult, astfel ca gradul de incertitudine asupra evolutiei viitoare se pastreaza in continuare ridicat. Sa faci prognoze pentru perioada urmatoare este pura ghicitorie", a incheiat Dragolea.

Principalele piete europene au inchis ieri pe minus, cu corectii cuprinse intre 0,06% pe indicele german DAX si 0,3% la nivelul indicatorului paneuropean Euro Stoxx 50. Piata americana deschidea sedinta de ieri pe plus, pentru a treia oara consecutiv in acest an.

De urmarit astazi