Statul si-ar putea reduce participatia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Autori: Doina Anghel , Roxana Petrescu 06.01.2010

Ministrul economiei Adriean Videanu a declarat ca in urmatoarele doua-trei luni ar putea fi luata o decizie in vederea reducerii participatiei pe care statul o detine acum in cadrul proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Ideea reducerii participatiei statului la proiectul celor doua reactoare nucleare a fost vehiculata pe parcursul anului trecut in contextul in care pentru sustinerea celor 51% de procente la cele doua reactoare nucleare, statul ar trebui sa plateasca circa 2 mld. euro, valoarea intreaga a proiectului fiind de 4 mld. euro. Aceasta ar fi a doua oara cand statul roman se razgandeste in ceea ce priveste participatia sa la acest proiect dupa ce in 2008 a decis sa-si majoreze detinerea de la 20%, cat a fost negociata initial, la 51%. Potrivit unor surse din piata, daca decizia reducerii participatiei statului la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va fi aprobata, aceasta ar reveni cel mai probabil la procentul negociat initial, adica la 20%.

"In urmatoarele doua-trei luni, vom lua o decizie privind posibilitatea reducerii participatiei statului la Unitatile 3 si 4", a declarat Videanu, fara a da detalii asupra procentului cu care s-ar putea reduce aceasta participatie.

In acest moment, statul, prin Nuclearelectrica, detine 51% din proiect, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%. Daca statul va decide sa revina la vechea sa participatie de 20%, lucru care va atrage de la sine noi intarzieri pentru acest proiect, atunci primii patru investitori ar reveni la o participatie individuala de 15%, in restul ar avea cate 10%. Conform estimarilor initiale, cele doua reactoare noi de la Cernavoda ar urma sa fie functionale in anul 2015.

Videanu a mai spus ca ar putea intra in ecuatia actionariatului pentru Unitatile 3 si 4 si Fondul Proprietatea din partea statului, aceasta masura fiind analizata in contextul in care fondurile pentru sustinerea acestui proiect urias sunt limitate. Videanu a mai spus ca Guvernul a aprobat infiintarea celor doua companii energetice nationale, proiect care-si propune reorganizarea sistemului de productie de energie electrica, cele doua firme urmand sa fie operationale in sase luni.

In ceea ce priveste segmentul de gaze naturale, Videanu a precizat ca luna aceasta spera sa aiba loc o noua serie de intalniri cu reprezentantii Gazprom, in contextul in care rusii au semnat anul trecut cu Romgaz un memorandum de creare a unei firme mixte pentru constructia de depozite de inmagazinare a gazelor, precum si pentru investitii in productia de energie electrica.