„Prima casa”, in stand-by. Se va majora plafonul?

Autori: Mihaela Claudia Medrega , Izabela Badarau 06.01.2010

Programul "Prima casa", in prezent blocat, va fi modificat astfel incat sa stimuleze in principal cumpararea de locuinte "la rosu, la zero si noi", in conditiile in care majoritatea locuintelor achizitionate prin acest program in 2009 au fost vechi.

"Programul este deschis la toate variantele, si pentru locuinte de la zero care se construiesc, si pentru locuinte in rosu, si pentru locuinte gata finalizate. Analizele ne arata ca, din cele peste 10.000 de cereri de locuinte cumparate, in proportie majoritara sunt locuinte gata finalizate", a spus premierul Emil Boc.

Dezvoltatorii si reprezentantii agentiilor imobiliare contactati de ZF spun ca programul trebuie continuat si in 2010, dar cu modificarile necesare pentru a avea efect multiplicator in economie. Totodata, sustin ca implicarea ANL-ului in programul "Prima casa" ar fi o "lovitura mortala" pentru mediul privat.

Principala modificare pe care o asteapta mediul privat este majorarea plafonului pentru locuintele noi, acestea incadrandu-se cu greu in plafonul actual de 60.000 de euro. "Din punctul meu de vedere, programul trebuie reanalizat si reasezat pe baze corecte, adica sa fie axat in principal pe constructiile noi - pentru ca doar acestea au efect multiplicator in economie. Plafonul de garantare pentru locuintele vechi ar putea fi mentinut la 60.000 de euro, dar cel pentru locuinte noi ar trebui majorat la 100.000 de euro. Acest lucru il voi propune deseara (miercuri seara - n.r.)", a declarat pentru ZF Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

In prezent, programul "Prima casa" este blocat. Incepand cu 1 ianuarie Fondul de Garantare, care acorda garantia din partea statului pentru creditele ipotecare acordate de banci, nu a mai primit dosare, nefiind aprobat un act normativ privind sumele care urmeaza sa fie utilizate in acest an.

Totusi, cei care au facut plati, in baza unor antecontracte, pentru achizitionarea unei locuinte prin programul "Prima casa" vor putea sa achizitioneze in continuare locuinta vizata, potrivit declaratiilor lui Boc.

La Ministerul Finantelor planeaza incertitudinea si balbaiala. Ieri, ministerul a emis o rectificare la un comunicat transmis in prima parte a zilei, precizand ca mentinerea programului "Prima casa" va fi supusa aprobarii in sedinta de ieri, si nu a fost aprobata de Executiv, cum a aparut in anuntul initial.

In cele din urma, Finantele au anuntat ca vor supune abrobarii in sedinta de Guvern de ieri un proiect de hotarare prin care se propune continuarea acordarii de garantii potrivit criteriilor prevazute in legislatia actuala pentru achizitionarea locuintelor de catre solicitantii eligibili care prezinta antecontracte de vanzare-cumparare cu data certa pana la 31 ianuarie 2010 inclusiv.

Fondul de Garantare a primit anul trecut 11.500 de cereri in cadrul programului, valoarea garantiilor acordate insumand 485 de milioane de euro. In aceste conditii, din plafonul de un miliard de lei aprobat initial ar ramane 515 milioane de euro, care pot fi transferate pentru acordarea de garantii in 2010.

Insa Guvernul trebuie sa vina acum cu un act normativ prin care sa prevada transferarea partii din plafonul de garantii neutilizata in 2009 pentru anul 2010.

Managerul companiei imobiliare Neocasa si fost presedinte al ARAI Ruxandra Cleciu spune ca programul trebuie regandit pentru zonele in care preturile la apartamente sunt mult mai ridicate decat in restul tarii.

"Problema plafonului a fost ridicata de la inceput in orasele mari din moment ce exista diferente semnificative intre preturile apartamentelor din diferite zone ale tarii. Consider ca trebuie sa existe o diferentiere a nivelului plafonului de garantare intre cele mai mari zece orase la nivel national, de exemplu, si celelalte zone din tara."

Ministrul dezvoltarii si turismului Elena Udrea a anuntat ieri ca Guvernul va modifica legislatia cu privire la programul "Prima casa" astfel incat si chiriasii sa se poata califica pentru obtinerea unei garantii ca sa poata cumpara astfel locuintele construite de stat.

Ea a spus ca va elimina restrictiile cu privire la achizitionarea locuintelor din legea ANL, care nu sunt prevazute in legislatia privind "Prima casa".

"Locuintele ANL vor fi vandute exclusiv catre chiriasi, dar vor fi modificate conditionarile de ordin salarial."

Pe de alta parte, Dan Ioan Popp, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Impact, a declarat pentru ZF inaintea intalnirii de aseara cu Ministerul de Finante, la care a participat in calitate de membru al Asociatiei Oamenilor de Afaceri a Romaniei (AOAR), ca implicarea ANL in programul "Prima casa" ar fi o "lovitura mortala" pentru mediul privat.

"Este ca si cum statul se sprijina pe sine pentru a fi in continuare cel mai mare dezvoltator al Romaniei. Daca vorbim de politici liberale in sensul economiei de piata - pozitia ANL-ului trebuie sa fie din ce in ce mai scazuta. Eu cred ca cei care vom fi prezenti acolo vom aduce argumente suficiente pentru a fi luate in final decizii corecte. Fiecare dintre noi, constructorii, dezvoltatorii, agentiile imobiliare, notarii, ne vom spune punctul de vedere. Ramane de vazut cat va fi luat in considerare", spune Popp.

Reprezentanti ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, ai Ministerului Finantelor si ai BNR s-au intalnit ieri-seara pentru a discuta despre deblocarea programului "Prima casa" si modificarile care vor fi aduse.

Guvernul a stabilit anul trecut acordarea unui plafon de garantii de un miliard de euro, 18 banci participand la "Prima casa". Programul a fost lansat oficial in iulie, insa din cauza unor inadvertente legislative majoritatea bancilor participante au inceput sa vanda efectiv credite abia in toamna.

In octombrie fondul a operat o revizuire a plafoanelor de garantii acordate bancilor participante, in functie de activitatea desfasurata. Principalii beneficiari au fost bancile mari, care aveau vanzari si perspective pe masura retelelor teritoriale. Totusi si jucatorii de talie mica au beneficiat in unele cazuri de suplimentari ale plafoanelor.

In cadrul programului, statul acorda garantie pentru credite imobiliare de pana la 60.000 de euro, iar clientul trebuie sa vina cu o contributie de 5% din suma, respectiv 3.000 de euro in acest caz.

In schimbul garantiei de stat, Guvernul a impus bancilor anumite marje de pret. Astfel, la lei costul total trebuie sa se limiteze la o marja de 2,5% peste indicatorul pietei interbancare, Robor pentru scadenta de trei luni. La euro, marja admisa este de patru puncte procentuale peste Euribor la trei luni.