Dealerii rescriu pariul pe leu: de la depreciere, la intarire

Autor: Liviu Chiru 07.01.2010

Leul a inceput anul in forta si, contrar prognozelor economistilor, a castigat masiv teren in fata euro, in conditiile in care marile banci straine au vandut valuta pentru a cumpara obligatiuni romanesti, profitand astfel de nivelul inca ridicat al dobanzilor pe plan local.

Dealerii fac acum pariuri ca euro ar putea sa coboare la 4 lei in prima jumatate a anului, rescriind practic prognozele, care indicau mai probabila o depreciere a leului in prima parte a anului, chiar pana la un curs de 4,4 lei/euro, nivel indicat de analistii de la ING. BNR a calculat ieri un curs de 4,1721 lei, cu 1,3% sub nivelul din ultima zi de tranzactionare din 2009. Leul a pierdut usor teren in fata euro pe parcursul zilei de ieri, insa considerabil mai putin decat zlotul sau forintul.

"Inceputul de an a fost mai bun, ca volume, decat trimestrul al patrulea din 2009. Am avut interes mai mare din partea jucatorilor straini. Prima parte a anului cred ca va fi pozitiva pentru leu si ma astept sa vedem euro tranzactionat si la 4 lei", comenteaza dealerul unei banci de la Bucuresti.

Explicatia pentru interesul ridicat al strainilor pentru leu pe inceput de an vine de la nivelul ridicat al dobanzilor. Chiar si dupa reducerea din 5 ianuarie de jumatate de punct procentual, pana la 7,5% pe an, dobanda-cheie a BNR ramane printre cele mai ridicate din regiune. "Cred ca s-a creat un momentum pentru o usoara apreciere a leului. CDS-urile (credit default swap, o prima perceputa pentru riscul de neplata - n. red.) au scazut de la 280 la circa 250 de puncte de baza si se vede un interes crescut pentru titlurile romanesti, inclusiv pentru bondurile pe cinci ani", comenteaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru pietele financiare al BRD-SocGen.

Ieri-dimineata obligatiunile de stat s-au tranzactionat pe piata secundara la randamente in scadere, pana la un minim de 9,55%-9,6% pe an, in conditiile in care jucatorii se asteptau ca Finantele sa coboare plafonul pentru randamentul acceptat la 9,5% pe an. Trezoreria a gasit cerere mai mare decat se astepta la un nivel de randament de 9,5% pe an, pentru obligatiuni de stat pe trei ani. Fata de un volum anuntat de 500 mil. lei, statul a imprumutat in final 565 mil. lei (135 mil. euro).