Topul celor mai profitabile actiuni de pe Bursa

Autor: Adrian Ionut Cojocar 07.01.2010

Catalin Chelu si Ioan Niculae se numara printre marii castigatori ai loteriei RASDAQ din 2009.



Bursa RASDAQ a surprins si anul trecut cu randamentele ametitoare pe care le-au adus unele dintre actiunile listate pe aceasta piata, un numar de 10 astfel de titluri avansand in 2009 de peste 10 ori.

Cele mai multe dintre aceste titluri se tranzactioneaza doar de cateva ori pe an si au un rulaj foarte scazut, astfel ca randamentele pe care le ofera sunt accesibile doar unui numar mic de investitori.

De exemplu, Iame Grup Sf. Gheorghe (IAME), un producator de componente anonim, a inregistrat in 2009 cea mai mare crestere de pe Bursa, actiunile acesteia avansand de aproape 100 de ori pe parcursul anului trecut. Cresterea s-a datorat unui transfer realizat de catre SIF Oltenia cu 40,9% din actiunile Iame Grup la cel mai mic pret posibil, de 0,01 lei/actiune, pentru ca mai apoi cotatia acesteia sa revina la un nivel de 0,99 lei/titlu.

Avansul a survenit pe o lichiditate extrem de redusa, valoarea tranzactiilor din 2009 cu actiunile Iame Grup ridicandu-se la circa 3.900 de lei.

O alta actiune de pe RASDAQ care a urcat spectaculos anul trecut a fost Victoria Arad (VITD), producator de ceasuri, care a adus un randament de 4067%, insa pe fondul a cateva tranzactii in valoare de numai 4.250 de lei.

Titlurile Constructii Cai Ferate Sinaia (COAR), controlata de doi oameni de afaceri, respectiv Adrian Pavel si Dorel Haiduc, si-au sporit valoarea de 29 de ori anul trecut, in urma unor transferuri cu circa 1% din capitalul societatii. Avansul actiunilor constructorului i-a facut milionari pe cei doi actionari, valoarea din prezent a firmei ajungand la 4,5 mil. euro.

Actiunile Minexfor Deva (MINX), la care omul de afaceri Catalin Chelu detine un pachet de 18,3%, s-au apreciat intr-un singur an de 28 de ori. Cresterea a survenit unui transfer in valoare de 1,1 mil. lei cu un pachet semnificativ, de 6,1% din actiunile firmei. Compania si-a modificat de mai multe ori domeniul de activitate, in 2008 aceasta ocupandu-se preponderent de productia apei minerale si servicii de prospectare geologica. Catalin Chelu a castigat anul trecut circa 780.000 de euro din majorarea valorii participatiei pe care o detine la Minexfor Deva.

Valoarea de piata a combinatului chimic Viromet Victoria (VIRY), detinut de Ioan Niculae, a urcat anul trecut de 14,7 ori, la circa 14,7 milioane de euro, dupa ce omul de afaceri a decis sa delisteze firma si in urma procesului de evaluare pentru retragerea actionarilor minoritari a rezultat un pret de 3,51 lei/titlu, cu mult superior celui la care aceste titluri se tranzactionau la inceputul anului, respectiv 0,21 lei/actiune.

Pe Bursa, cel mai mare castig l-au adus actiunile Rompetrol Rafinare, cu o crestere de 240%.