Terapia Ranbaxy renunta la 10% din angajati

Autor: Ioana David 07.01.2010

Producatorul Terapia Ranbaxy din Cluj, unul din principalii jucatori din industria de medicamente, va disponibiliza luna viitoare 84 de oameni, ceea ce reprezinta circa 10% din intregul efectiv.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, in 2008 in cadrul companiei lucrau 899 de oameni.

"In contextul adancirii crizei economice in general si a suprareglementarilor, subfinantarii si crizei de lichiditati din domeniul sanatatii in special, Terapia Ranbaxy, la fel ca alte companii farmaceutice, a fost nevoita sa aplice masuri de rationalizare a costurilor, acest proces dificil insemnand si reduceri de personal", au spus oficialii companiei.

Terapia Ranbaxy a inregistrat in trimestrul trei al anului trecut vanzari de 17 mil. dolari, in scadere cu 25% fata de perioada similara a anului trecut.

Mai multi producatori din industrie au anuntat inca de anul trecut, masuri de reducere a costurilor care au vizat si resursele umane. Astfel, in decembrie aproximativ jumatate din angajatii LaborMed au fost trimisi in somaj tehnic, iar compania a anuntat la momentul respectiv ca ia in calcul si renuntarea la o parte din personal, fara a oferi si alte detalii. Tot la capitolul rationalizari, Zentiva a intrerupt temporar activitatea sectiei de forme solide in intervalul 14 septembrie - 1 noiembrie. Alte companii precum Antibiotice si-au diminuat inca din 2008 numarul de angajati.

Acestea sunt primele efecte concrete ale crizei in industria farmaceutica, care pana acum si-a pastrat ritmul de crestere in lei, iar insolvente sau falimente majore nu au fost semnalate asa cum s-a intamplat in cazul altor industrii. Pe de alta parte, mai multe companii din industria farmaceutica si-au schimbat conducerea, printre ele numarandu-se Terapia Ranbaxy, Zentiva si Actavis.

Managementul producatorului clujean a fost preluat de catre Dragos Damian, care a mai avut un mandat similar in intervalul 2006-2008.

Piata farmaceutica este estimata la peste 1,8 mld. euro, iar principalii jucatori sunt Sanofi - Aventis, Roche, GlaxoSmithKline (GSK), Novartis, Servier.