Decizia BNR de reducere a dobanzii vine prea tarziu. Politica Bancii Nationale este reactiva si este departe de realitatea economica din teren. Cum comentati?

Autor: Doru Lionachescu 08.01.2010

Desi laudabila, recenta decizie a Bancii Nationale de a reduce - in sfarsit!- dobanda de politica monetara cu o jumatate de procent nu raspunde nevoii dramatice de relansare a activitatii economice. Contractia economica certa a ultimelor 14-15 luni ar fi impus un gest de politica monetara mult mai curajos si mai adaptat realitatilor momentului. Speranta mea la inceput de an era de a vedea o reducere viguroasa a costului de referinta al creditului pana la cel mult 4%. O asemenea miscare din partea autoritatii monetare ar fi facut in sfarsit comunitatea oamenilor de afaceri sa vada in BNR un aliat loial in amorsarea doritei relansari a cresterii economice. Cu jumatati de procent si jumatati de masura, BNR se complace din pacate intr-o arie de decizie care: 1. nu va influenta decisiv directia economiei reale si nici costul final al creditului in economie si 2. reconfirma temerea ca este in urma situatiei din teren cu cel putin 6 luni. Dar, e adevarat, recenta masura da decidentilor din BNR confortul de a nu putea fi atacati - eternul argument al liderilor care evita masuri curajoase.

Reducerea dobanzii de politica monetara cu numai o jumatate de procent dovedeste inca o data atitudinea ultraprecauta a bancii centrale in adresarea principalei probleme a momentului - pe care in fine si BNR o admite - RECESIUNEA. Din pacate pentru Romania, banca noastra centrala, spre deosebire de suratele sale mai experimentate din alte tari UE si din SUA, pare a avea mari rezerve in a sesiza la timp si a accepta semnalele economiei reale. BNR si-a facut un titlu de glorie din a reactiona foarte lent si foarte tarziu la mesajele comunitatii de afaceri si ale consumatorului roman. Intr-o lume in care deciziile de politica monetara se iau in ultimele luni aproape exclusiv pe sentiment, pe tendinte incipiente, pe incercare si uneori eroare, intr-o perioada in care mari institutii financiare au fost lasate sa moara sau au fost salvate prin interventia bancilor centrale de vineri pana luni, Banca Nationala a Romaniei isi permite inca luxul de a astepta confirmari peste confirmari pana sa ia o decizie - iar atunci cand o ia, o face tot pe jumatate.

I-a trebuit BNR mai bine de un an pana sa accepte evidenta: recesiunea economica; peste un an de la primele semne clare ale inghetarii creditarii pentru a o mentiona public, dar tot pe soptite. Economia Romaniei a trebuit sa se contracte cu peste 7%, anumite sectoare economice sa se evapore pur si simplu, mari agenti economici sa intre in insolventa si numarul somerilor sa se apropie de milion pentru ca BNR sa inceapa timid sa relaxeze politica monetara.

Desigur la nivel individual pot intelege rationamentele acestui gen de atitudine; ea tine de instinctul de conservare politica si institutionala al decidentilor. Problema este ca stoparea contractiei economice si cu atat mai mult reluarea cresterii presupun asumarea unor decizii curajoase si de multe ori dureroase. Presupune lideri cu vana, nu lideri care vor sa nu aiba nicio vana. Asa cum scriam zilele trecute tot in acest colt de pagina, din pacate nu exista formula magica pentru repornirea creditarii, trebuie incercate formule inovative, curajoase de stimulare a apetitului de risc, atat al creditorilor, cat si al consumatorilor.

Ce impuls poate da autoritatea de reglementare bancilor comerciale sa reporneasca creditarea daca ea se complace in aceeasi arie calduta a masurilor ultraprudente de relaxare?! Ce mare semnal de incredere primesc consumatorul roman si companiile romanesti sa reinceapa sa imprumute?!

Un alt repros pe care il fac de ceva vreme BNR este si faptul ca nu reuseste sa treaca de la o politica monetara reactiva, pe care o exerseaza de mai bine de un deceniu, la una pro-activa, vizionara, cu fata catre deceniul actual. Decidentii din BNR trebuie sa iasa odata din actualul lor automatism decizional prin care asteapta intai confirmarea si reconfirmarea cifrelor inainte de a lua o masura, si sa adopte noua paradigma de actiune monetara confirmata in tarile care au scapat de criza: masuri intelepte, dar curajoase, luate in intampinarea evenimentelor, nu post-factum. Fara aceasta schimbare drastica de abordare, economia Romania se va sufoca lent dar sigur.

Este sper un adevar larg acceptat in sfarsit ca iesirea din criza nu va fi posibila fara repornirea creditarii. Creditarea, la randul sau, nu va reporni fara masuri-soc menite sa reinstituie cat mai rapid in randul aprobatorilor de credite din banci confortul si convingerea ca lucrurile merg spre bine in Romania. Bolile cronice nu se trateaza cu frectii, ci cu doze puternice de medicament! Cu jumatati de punct si cu jumatati de masura, cu rezerve minime obligatorii la niveluri inca absurde, cu aceasta lentoare decizionala suava din partea BNR, economia romaneasca risca sa sucombe pana amorsam repornirea creditarii.

Doru Lionachescu este partener principal al casei de investitii Capital Partners, fost bancher la ING, Citibank si BancPost