Indicele BET testeaza pragul de 5.000 de puncte, dar fara bani

Autor: Vlad Anastasiu 07.01.2010

Bursa de la Bucuresti a continuat si ieri aprecierile, cu un avans de aproape 1% pe indicele principal BET, inchizand astfel cea de-a patra sedinta consecutiva de cresteri de la inceputul anului. Lichiditatea s-a pastrat la media din aceasta saptamana, de numai 3,5 mil. euro, pe un volum de tranzactionare care a depasit 32,3 milioane de titluri. Atat indicele BET-FI, cat si indicatorul energetic BET-NG au urcat cu 1% fata de cotatia de miercuri.

"Sincer, dupa evolutia din decembrie, ma asteptam la corectii pe inceput de an. Sunt surprins de aprecierile din ultimele sedinte. La fel si investitorii, nu se asteptau la aproape un plus de 7% pe BET", a declarat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Aprecierea BET a fost sustinuta in principal de titlurile bancare BRD, care au urcat cu aproape 1,5% fata de referinta, precum si de actiunile companiei petroliere Petrom (SNP), care au avansat cu peste 3% fata de cotatia de miercuri.

Actiunile Transgaz (TGN) au inregistrat a doua cea mai mare crestere dintre companiile energetice, respectiv 2,4%, urmata de cresterea Transelectrica (TEL), de 1,5%. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 1,5% fata de referinta.

"Cred ca aprecierile sunt provocate de intrarea la cumparare a investitorilor care au preferat anul trecut sa iasa si sa marcheze profitul pentru a nu plati impozit, si care acum isi refac portofoliile. De asemenea, spre deosebire de pietele externe, piata locala a inregistrat scaderi pe final de an, iar acum are tendinta unei reveniri", a adaugat Muresian.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere au inregistrat-o actiunile SIF Banat-Crisna (SIF1), care au urcat cu 1,7% peste referinta. In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5), de 1,5%, si SIF Muntenia (SIF4), de 1,4%.

Principalele piete europene inregistrau ieri cea de-a doua zi consecutiva de scaderi, indicele paneuropean Euro Stoxx coborand cu 0,35% fata de cotatia de miercuri. Si indicele american Dow Jones deschidea in scadere, cu o corectie de 0,2% fata de referinta.