CEN Craiova si-a facut buget pe plus

Autor: Roxana Petrescu 07.01.2010

Complexul Energetic (CEN) Craiova, una dintre cele mai mari unitati de productie de energie la nivel local, spune ca pentru anul acesta bugetul de venituri si cheltuieli este deja aprobat si prevede cresterea veniturilor companiei proportional cu majorarea livrarilor de energie catre clienti.

"Ne-am facut deja bugetul si nu ni l-am intocmit pe estimari, ci pe solicitarile clare din partea clientilor nostri pentru anul acesta. Astfel, vanzarile de energie vor fi mai mari in comparatie cu anul trecut. Cresterile nu vor fi semnificative, ci undeva la 2-3 procente, numai pe baza solicitarilor de acum. In realitate, cred insa ca aceasta crestere va fi mai mare dintr-un motiv simplu: daca anul trecut nu ne-am implinit bugetul pentru ca previziunile de consum din partea clientilor nostri au fost prea optimiste, anul acesta cred ca ne vom depasi cresterile bugetate, pentru ca acum consumatorii sunt mult mai rezervati", spune Constantin Balasoiu, directorul general al CEN Craiova.

CEN Craiova estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 1,14 mld. lei (271 mil. euro), in crestere cu 7% comparativ cu 2008, si un profit de 1 mil. lei, mai mic cu 80%. Cel mai important factor care a dus la scaderea profitului a fost cresterea costurilor privind achizitia de drepturi de emisie de CO2.

In legatura cu unitatea de productie a energiei electrice de 500 MW pe care CEN Craiova intentioneaza sa o realizeze in parteneriat public-privat, Balasoiu spune ca pana la sfarsitul lunii mai va fi creat un joint-venture pentru acest proiect. Valoarea investitiei se ridica la 650 mil. euro. "Deja suntem in faza finala a licitatiei unde stabilim investitorul cu care vom merge mai departe in acest proiect. La sfarsitul lunii mai vom anunta structura joint-venture-ului", a mai spus Balasoiu.