Marea restructurare a agentiilor face economii de unu la mie din PIB

Autor: Sorin Pâslaru 08.01.2010

Tot anul 2009 am fost bombardati cu marea restructurare a agentiilor guvernamentale si ce economii va crea la buget, care se vor indrepta spre investitii. In realitate, economiile facute se ridica doar la circa 160 de milioane de euro (0,7 mld. lei), adica a mia parte din PIB si 1,4% din cheltuielile de personal din bugetul general consolidat.

Numai daca ar fi desfiintat Ministerul Turismului s-ar economisi acesti bani, iar daca anul trecut nu s-ar fi infiintat de la inceput nici cel al Sportului si Tineretului, economia era dubla.

In mod normal, mai ales ca avem o continuitate la nivel guvernamental, insusi Guvernul Boc ar fi trebuit sa iasa in fata cu un calcul privind economiile facute prin reorganizarea agentiilor, avand in vedere insistenta cu care a subliniat ca abia acum incepe restructurarea in administratia publica.

Intentia este buna. Insa concluziile se pot desprinde dintr-o analiza facuta de Ministerul Finantelor asupra cheltuielilor de personal pentru 2010.

Din datele Finantelor reiese ca din totalitatea cheltuielilor de personal pe 2010 de 10,75 miliarde de euro (45,7 mld. lei), la bugetul de stat sunt prinse cheltuieli cu personalul de 3,97 mld. euro, la bugetele locale cheltuieli de 4 mld. euro, iar la bugetul institutiilor finantate din venituri proprii cheltuieli cu personalul de 2,6 mld. euro.

Se mai adauga, insignifiant, cheltuielile de personal de 130 milioane de euro pentru administrarea bugetului de pensii, al celui de somaj, de sanatate si a investitiilor in infrastructura prin Compania de Autostrazi.

"Buba", se vede limpede si din aceasta segmentare, sunt cheltuielile de personal de la institutiile finantate din venituri proprii - vestitele agentii si inspectorate - care reprezinta 65% din cheltuielile de personal ale bugetului de stat.

La aceste agentii "cvasi-independente", la Eximbank, CEC sau Fondul Proprietatea sunt sinecurile si posturile fara responsabilitate, dar bine remunerate, tintite timp indelungat de persoane bine informate.

Dar ce spun datele Finantelor pentru 2010? Ce economii se realizeaza fata de 2009 prin restructurarea agentiilor?

Finantele afirma ca reducerea cheltuielilor de personal la institutiile finantate din venituri proprii este de 1,4 miliarde de lei (320 de milioane de euro) ca urmare a reorganizarii agentiilor guvernamentale.

320 de milioane de euro nu este mult, dar macar daca ar fi atat. Din pacate insa, tot Ministerul de Finante precizeaza ca aceeasi "reorganizare" a agentiilor guvernamentale duce si la majorari de cheltuieli cu personalul!

Pentru ca o parte din agentii au fost preluate la bugetul de stat, cheltuielile cu personalul de la bugetul de stat au trebuit sa fie majorate cu 0,7 miliarde de lei (160 mil. euro).

Si asta in pofida faptului ca personalul din agentiile preluate din subordinea unor ministere va avea nivelul de salarizare din cadrul ministerelor si nu un statut independent ca pana in 2009.

Cu alte cuvinte, guvernul doar a mutat banii dintr-un buzunar intr-altul, asa incat asteptatele economii din mult anuntata restructurare se diminueaza la 160 mil. euro, adica diferenta intre 320 mil. euro si 160 mil. euro.

160 de milioane de euro inseamna doar 1/1.000 din PIB (sau 0,1% din PIB), adica in loc sa avem un deficit bugetar de 6,0% din PIB vom avea, conform proiectiei, 5,9% din PIB.

La cat de mult a insistat guvernul pe reducerea de cheltuieli prin restructurarea agentiilor, macar daca ar fi fost economii de 1% din PIB, adica de 1,3 miliarde de euro, nu de opt ori mai putin, cum este in realitate.

Atunci da, ar fi putut vorbi de economii. Acestea sunt cifrele si, cu toata bunavointa, matematica nu poate fi contrazisa.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF