Guvernul are noroc: leul se intareste, dobanzile se reduc si prima de risc scade

Autor: Liviu Chiru 07.01.2010

Spre deosebire de anul trecut, Guvernul incepe 2010 in parametri economici mai favorabili. Mingea pentru relansarea economiei prin investitii este la Palatul Victoria, dupa ce BNR a redus dobanda.



Inceputul de an a adus o gura de oxigen nesperata pentru piata financiara interbancara. Leul a crescut pana la 4,17 lei, cel mai bun nivel atins din primavara trecuta, in timp ce bancile au coborat dobanzile la care isi imprumuta fonduri intre ele.

In plus, prima de risc perceputa in strainatate pentru asigurarea obligatiunilor romanesti s-a redus, reflectand o perceptie mai buna a jucatorilor straini asupra economiei romanesti.

Totusi, economia are nevoie de finantare consistenta si inca la costuri mai mici pentru a iesi din cea mai puternica recesiune de dupa 1989. Deocamdata bancherii se arata insa reticenti si spun ca este nevoie de mai multe masuri pentru deblocarea creditului in lei, in ciuda reducerii dobanzii- cheie de catre BNR cu jumatate de punct procentual, la 7,5% pe an.

"Inceputul de an a fost mai bun, ca volume, decat trimestrul al patrulea din 2009. Am avut interes mai mare din partea jucatorilor straini. Prima parte a anului cred ca va fi pozitiva pentru leu si ma astept sa vedem euro tranzactionat si la 4 lei", comenteaza dealerul unei banci de la Bucuresti.

Dobanzile pe piata interbancara au coborat totusi vizibil, pentru a se reintalni cu dobanda-cheie a BNR, la niveluri de 7%-8% pe an.