In plina euforie pe Bursa, brokerii indeamna la prudenta

Autor: Vlad Anastasiu 10.01.2010

Bursa de la Bucuresti nu a reusit sa-i convinga pe brokeri de o evolutie pozitiva in urmatoarea perioada, acestia fiind de parere ca nivelul scazut al volumelor de tranzactionare de saptamana trecuta da mai degraba impresia unor aprecieri speculative.

"Prima saptamana de tranzactionare a inregistrat cresteri surprinzatoare, insa pe fondul unor tranzactii reduse, tipice investitorilor speculativi. In perioada urmatoare, daca vom vedea o crestere a volumelor pe o piata in scadere, va fi clar ca aprecierile de saptamana trecuta au fost sustinute de investitori speculativi", a explicat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare din cadrul Broker Cluj. In sedinta de vineri, indicele BET s-a apreciat cu aproape 1,6% fata de referinta, fiind de altfel cea mai mare crestre dintre indicatorii BVB. Per ansamblu, indicele primelor zece cele mai lichide titluri a urcat in prima saptamana de tranzactionare cu circa 8,3% fata de utlima cotatie din decembrie.

Cresterea a fost sustinuta in principal de aprecierea titlurilor bancare BRD si a actiunilor Petrom (SNP), care au urcat vineri cu 3,6% si respectiv 3,3% fata de referinta. De altfel, in primele cinci sedinte de tranzactionare din acest an, cei doi emitenti au inregistrat cresteri de aproximativ 12%, fiind printre cele mai mari din piata.

Cea mai mare apreciere din aceasta perioada au inregistrat-o insa actiunile Altur Slatina (ALT), care s-au apreciat cu 21% fata de referinta.

"In momentul de fata, cred ca avem de a face cu un optimism exagerat din partea investitorilor, atat pe piata locala, cat si pe pietele externe. Vor incepe insa sa se intrebe daca cresterile din ultimele noua luni sunt intr-adevar sustenabile, si astfel este posibil sa vedem ceva corectii in piata. Ar fi de preferat o consolidare la aceste niveluri in perioada urmatoare, pe fondul cresterii volumelor de tranzactionare", a apreciat Liviu Avram, fostul director de tranzactionare la Piraeus Securities.

In prima saptamana de tranzactionare societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au urcat cu peste 6%, depasind nivelul de 25.000 de puncte.