„Ce sa le dau prietenilor mei ca sa aduca banii inapoi in tara”. Ce parere aveti?

Autor: Cristian Hostiuc 11.01.2010

Impozitul pe averile mari. O idee care este cel mai usor de vandut publicului , mai ales acum in criza economica. Ce poate fi mai usor de acceptat ca retorica de catre marea masa a publicului decat sa spui ca iei de la bogati si dai la bugetul sarac. Un referendum pe tema asta ar fi o simpla formalitate.

Da, in cei 20 de ani de capitalism s-au facut, castigat, "furat" , luati-o cum vreti, bani multi in Romania. Sute de mii de euro, milioane si cateva miliarde sunt inscrise acum in dreptul a catorva sute de mii de romani. A fost o sansa unica de imbogatire pentru cei care au ales sa fie patroni si nu angajati. Odata cu caderea statului, profiturile si activele bune s-au privatizat, iar pierderile si pagubele s-au nationalizat. Au fost si afaceri facute de la zero care nu au avut legatura cu statul. Da, s-a format o clasa de capitalisti, oameni de afaceri, antreprenori, politicieni care nu mai au grija zilei de maine. Nici ei, nici urmasii lor, asta daca nu va veni un nou sistem politic care sa le confiste averea. Acum, aceasta clasa de capitalisti care au facut bani prin toate mijloacele isi poate permite sa discute degajat din orice colt de lume unde isi petrec timpul/vacanta, despre problemele tarii- cum trebuie reformat statul, cum trebuie construite autostrazi, cum trebuie sa fie educatia si sanatatea - iar in acelasi timp din doua, trei telefoane sa obtina un contract cu statul pe care sa-l deruleze cei din tara. Au avioane, mai multe masini, au case cu sute, daca nu chiar mii de metri patrati (dupa un deceniu de locuit intr-o casa cu peste 5oo de metri patrati, George Copos a ajuns la concluzia ca mai mult de 50 de metri patrati nu-i trebuie), iar copiii lor sunt vedetele showbiz-ului autohton. Banii lor, adica economiile, sunt si in Elvetia , iar activele/companiile din tara sunt protejate prin firme off-shore. Da, este o realitate. Si ei vor face tot posibilul sa ramana asa.

Dinu Patriciu spunea ca in Elvetia romanii au depuse peste 12 miliarde de euro. Cash.

Credeti ca impozitul pe avere va aduce ceva la lumina, va scoate din buzunarul celor bogati vreun euro in plus? Nu. Iar primul care ar incerca sa plateasca mai putin sau sa gaseasca solutii de optimizare fiscala ar fi chiar ministrul finantelor Sebastian Vladescu care, cand nu era ministru, era consultant in sectorul privat. Intotdeauna cei cu averi mari vor gasi mijloacele si interpusii prin care sa-si ascunda ce au acumulat. Si nu este numai la noi, ci in intreaga lume.

Avand in vedere aceasta situatie din teren, poate ca ministrul Vladescu ar putea sa puna problema averilor mari altfel: ce sa le dau prietenilor mei care au avut mai mult noroc in viata decat restul cetatenilor, cu care am facut afaceri, beau cafea, merg la schi, discut politica, astfel incat sa-si aduca banii in tara si sa-i puna din nou la lucru aici?

In Italia, Guvernul a dat posibilitatea celor care aveau banii parcati in afara, departe de mana fiscului, sa-si "albeasca" averea in schimbul unei taxe de 5%. Si au intrat 95 de miliarde de euro, fata de 25 de miliarde de euro cat erau estimarile fiscului.

Ce ar trebui sa-i dau prietenului meu Sucu (al lui Vladescu, nu al meu - n.red.) astfel incat sa faca o scoala, un spital, sa construiasca o noua aripa la o universitate, sa sustina un institut de cercetare? Ce facilitati ar vrea? Ce pot sa-i ofer lui si tuturor celor care s-ar incadra in categoria - averi mari astfel incat sa nu fuga de mine ca stat? Ca sigur nu vor plati mai mult daca le pun impozit pe avere. Si mai mult decat atat se vor supara pe mine, iar functia de ministru nu este pe viata.

In ultimul deceniu Romania a fost trasa inainte de acesti capitalisti "huliti, avari, duri, fara scrupule, exploatatori, care si-au facut averea numai pe relatii, furt, care nu platesc impozite". Dar care au avut ambitia, determinarea, dorinta sa faca ceva - o afacere, un brand, locuri de munca, pana la avere. Si si-au luat si riscul aferent- sa faca rost de bani, sa esueze, sa piarda tot, sa fie cautati pentru ca au "fentat" legea.

Pana una-alta, bugetul se tine din ceea ce au facut si acesti capitalisti.

Saptamana trecuta, presedintele Basescu a semnat decretul privind acreditarea lui Radu Gabriel Safta in calitate de ambasador al Romaniei in Botswana, Namibia si Mozambic. Daca nu sunt "diamante sau arme" la mijloc, nu stiu de ce ar trebui sa avem ambasador acolo cu toate costurile aferente. Si aici sunt cheltuite taxele si impozitele stranse in tara.

Bugetul pe 2010 va fi aprobat saptamana asta. Pana acum au iesit ca idei trei taxe/impozite- fast-food, CAS pe drepturile de autor si pe avere. In schimb ministrul finantelor sau vreun parlamentar nu a venit cu vreo idee pentru crearea de locuri de munca sau a unei afaceri astfel incat sa se plateasca pensiile sau salariul ambasadorului din Botswana. Aceste state de plata sunt onorate de capitalisti si afacerile lor.