Romgaz estimeaza scaderea productiei, dar investitiile cresc cu 40%

Autor: Roxana Petrescu 12.01.2010

Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroase companii de stat, estimeaza ca si in 2010 productia de gaze naturale isi va continua scaderea, urmand astfel tendinta ultimilor ani, dar cu toate acestea compania va avea un buget de investitii record de 1,2 miliarde de lei (285 de milioane de euro), in crestere cu peste 40% comparativ cu 2009, mare parte a banilor urmand sa fie alocata tocmai descoperirii de noi rezerve.

Tendinta de scadere a productiei de gaze naturale este vizibila si la nivelul celuilalt producator local de gaze, Petrom, care impreuna cu Romgaz asigura circa doua treimi din necesarul de consum al Romaniei, restul fiind reprezentat de importuri din Rusia. Spre exemplu, productia de gaze a Petrom a scazut in intervalul 20042008 cu circa 14%, marea parte a hidrocarburilor extrase de companie provenind din zacaminte ajunse deja la maturitate.

"Productia Romgaz de gaze naturale in anul 2009 a fost de 5,78 miliarde de metri cubi, iar cantitatea estimata pentru anul 2010 este de 5,7 miliarde de metri cubi", spun reprezentantii companiei.

In acest context, investitiile din 2010 ale Romgaz vizeaza forajul a 40 de sonde de cercetare si exploatare pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale. Fondurile vor fi alocate si pentru forarea a 14 sonde pentru zacamintele mature, cat si pentru diverse lucrari de modernizare ale instalatiilor.

Cu ochii spre alte piete

Romgaz este una dintre putinele companii din Romania care au iesit pe pietele externe, deruland in prezent lucrari in Slovacia si Polonia.

"In momentul de fata in cele cinci perimetre din Polonia si Slovacia in care Romgaz are calitatea de cotitular se afla in proces de executie programele de cercetare geologica angajate in fata statului slovac si polonez. Intentionam sa fim prezenti si in alte tari", au mai precizat reprezentantii Romgaz.

In ceea ce priveste unul dintre proiectele majore de investitii, care se afla pe lista Romgaz de mai multi ani, si anume depozitul de gaze de la RomanMargineni (jud. Neamt), proiect de care este interesat si gigantul rus Gazprom, reprezentantii companiei spun ca studiul de fezabilitate va fi finalizat anul acesta, in luna septembrie.

Depozitul de la RomanMargineni ar putea avea o capacitate de inmagazinare de circa 2 miliarde de metri cubi, investitia ajungand pana la 500 de milioane de euro, potrivit celor mai recente estimari.

Consumul de gaze a scazut cu 16%

Potrivit bugetului de venituri si chel tuieli al companiei, Romgaz estima pentru anul trecut afaceri de 3,213 miliarde de lei (765 de milioane de euro), in usoara scadere fata de nivelul raportat in 2008 de 3,28 miliarde de lei (891,3 milioane de euro).

In ceea ce priveste profitul net, compania estima pentru anul trecut un castig de 528,5 milioane de lei (125,8 milioane de euro), mai mic cu 1,6% fata de castigul de 537,3 milioane de lei din 2008 (146 de milioane de euro).

Compania nu a comunicat rezultatele finale pe 2009 si nici nu a furnizat informatii despre cifra de afaceri sau profitul bugetat in acest an.

Anul trecut, consumul de gaze naturale a scazut cu circa 16%, potrivit celor mai recente date disponibile, cea mai mare parte a acestei scaderi fiind preluata de catre importatorii de gaze din Rusia.

In prima parte a anului, guvernul a luat o decizie potrivit careia toti marii consumatori de gaze urmau sa fie alimentati timp de sase luni exclusiv cu gaze din productia interna, acestea fiind de doua ori mai ieftine comparativ cu cele de import. In mod normal, orice consumator de gaze din Romania primeste un cos de gaze in care sunt incluse si gazele din import. Masura a avut un impact pozitiv in special asupra industriei chimice, aceasta fiind extinsa pe toata perioada anului 2010, in conditiile in care gazele produse intern se vor dovedi suficiente.