Mizati pe Bursa. Va va aduce castiguri de 77% in 2010, afirma austriecii de la Erste

Autor: Andrei Chirileasa 11.01.2010

Transelectrica, Transgaz si SIF-urile sunt principalele alegeri ale analistilor Erste Bank de pe Bursa de la Bucuresti, in conditiile in care potentialul ridicat de crestere al pietei este limitat de aversiunea inca ridicata a investitorilor din piata.



"Romania prezinta in mod clar cel mai ridicat potential de crestere, dat fiind ca piata inca se confrunta cu o aversiune ridicata fata de risc. Potentialul de performanta indicat se bazeaza in mare parte pe o scadere semnificativa a aversiunii fata de risc si pe un anumit discount al lichiditatii. De asemenea, sunt necesare si alte semne de revenire", sustine Henning Esskuchen, Co-Director de Cercetare Piete de Capital din CEE al Erste Bank.

Potrivit calculelor Erste, indicele BET are un potential de crestere de 77% pana la inceputul lui 2011, dupa ce anul trecut a castigat 62%. De la inceputul anului, indicele BT a castigat deja 10% in sase sedinte de cresteri consecutive.

Analistii Erste sustin insa ca pe piata romaneasca nu exista estimari rezonabile privind refacerea profitabilitatii companiilor, predictibilitatea fiind afectata de contextul macroeconomic complicat si de instabilitatea guvernamentala. Cu toate acestea, ei cred ca este putin probabil ca Romania sa se izoleze de tarile din regiune in termeni de crestere economica si de dezvoltare a pietei de capital.

"Intr-o piata cu aversiune fata de risc ridicata, Transelectrica si Transgaz sunt cele mai defensive actiuni. Principiile de reglementare a activitatii celor doua companii indica rezultate semnificativ mai bune pentru 2010, in special pentru Transelectrica (care beneficiaza de cresterea cu 9% a tarifului de transport al energiei electrice). Transgaz va beneficia din cresterea consumului intern de gaze si a contractelor de tranzit stabile", considera analistii Erste.

In ceea ce priveste SIF-urile, austriecii considera ca discounturile actuale de circa 50% (dintre preturile actiunilor si valoarea activelor) nu sunt in totalitate justificate, iar majorarea pragului de detinere la 5% ar trebui sa creasca lichiditatea. De asemenea, Erste considera ca actiunile SIF sunt principalul barometru al revenirii Bursai de la Bucuresti.

Tinte de achizitie: Banca Transilvania si Turbomecanica

Potrivit Erste, Bursa de la Bucuresti se va baza in continuare pe banci si SIF-uri. Analistii austrieci considera ca bancile au reusit sa compenseze provizioanele ridicate prin rezultate operationale solide, iar din punctul de vedere al indicatorilor fundamentali, BRD ramane mai atractiva decat Banca Transilvania.

Pe de alta parte, austriecii considera ca preluarea Bancii Transilvania de catre un jucator mare "pare a fi doar o chestiune de timp, in conditiile in care banca va avea nevoie de suportul unui actionar strategic pentru a actiona intr-o piata mai competitiva".

Turbomecanica este o alta tinta potentiala de achizitie, datorita pozitiei sale ca furnizor pentru jucatorii de top din sector, precum General Electric, Pratt & Whitney, Rolls Royce si Agusta. Compania este controlata de catre manageri si actionari care sunt interesati de vanzare, dar pretul cerut este substantial mai mare decat pretul curent din piata, potrivit raportului Erste.

La nivel de sectoare, Erste mizeaza pe tehnologie, imobiliare, industria alimentara si utilitati, in timp ce constructiile sunt considerate in continuare o investitie riscanta.