Brokerii: Cresterea lichiditatii, semnal ca aprecierile sunt sustenabile

Autor: Vlad Anastasiu 11.01.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis si ieri pe plus, marcand astfel cea de-a sasea sedinta consecutiva de cresteri, insa spre deosebire de evolutiile de saptamana trecuta, cand aprecierile au venit pe rulaje de pana la 3,5 mil. euro, in ultimele doua sedinte au fost ceva mai consistente, vineri depasind 8 mil. euro.

"Cresterea lichiditatii este un semnal bun pentru piata locala. Arata ca aprecierile de saptamana trecuta pot fi sustenabile. Nu vedem o crestere extraordinara a lichiditatii, in conditiile in care rulajul este sustinut si de transferurile pe piata de obligatiuni, dar in orice caz este mai bine decat la inceputul anului", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct pe operatiuni in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Societatile financiare, grupate sub BET-FI, au inregistrat ieri o crestere de peste 2,6%, cea mai mare apreciere la aceasta categorie fiind consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu aproximativ 4,3% fata de referinta. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au ocupat prima pozitie in top dupa valoarea transferurilor, acestea depasind 0,8 mil. euro.

Cea mai mare crestere la nivelul indicatorilor a fost insa inregistrata de indicele energetic BET-NG, care a urcat cu aproape 3%, pe fondul avansurilor puternice consemnate de titlurile Petrom (SNP) si Transgaz (TGN), de 4% fiecare.

"Importante in perioada urmatoare sunt rezultatele companiilor, care pot confirma asteptarile ridicate ale investitorilor. Este greu de apreciat ce rezultate vor inregistra companiile, dar cu siguranta investitorii vor reusi sa-si faca o impresie mai buna cu privire la evolutiile urmatoare", a adaugat Necula.

Printre putinele titluri care au inchis in scadere se numara si actiunile BRD, inregistrand o scadere fata de referinta de aproximativ 0,7%.

Si principalele piete europene au inregistrat ieri cresteri, indicele pan-european Euro Stoxx 50 urcand cu aproape 0,4%. Piata americana deschidea pentru a sasea oara consecutiv in crestere.