De ce sunt sufocate trotuarele de masini in Bucuresti? Doar un automobil din zece are un loc de parcare. Cum comentati?

Autor: Vlad Anastasiu 12.01.2010

In Capitala exista aproximativ 110.000 de locuri de parcare amenajate, atat de administratiile de sector, cat si de centrele comerciale construite in ultimii ani, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor furnizate de primarii. In conditiile in care in Bucuresti sunt inmatriculate aproximativ 1,5 milioane de autoturisme, mai putin de 10% dintre acestea au un loc de parcare amenajat.

Celor 110.000 de locuri de parcare amenajate li se adauga parcarile de resedinta improvizate, care nu se afla in administrarea primariilor, precum si cele de pe arterele de circulatie, care se situeaza in jurul valorii de 100.000 de locuri in fiecare sector. Astfel, la nivelul Capitalei sunt estimate aproximativ 750.000 de locuri de parcare, la jumatate din totalul necesar. Numarul masinilor a continuat sa creasca in ultimii ani, iar multe din parcarile publice au ramas in faza de proiect.

"Parcarea in Bucuresti este o intreaga aventura, mai ales in mijlocul zilei in zonele din centru. Te invarti si 20 de minute sa gasesti un loc liber, si cand il gasesti, ti se cer bani pentru el. Situatia sta si mai rau in cartiere, unde daca te duci in vizita risti sa pleci cu masina zgariata sau cu cauciucurile taiate pentru ca ai parcat pe locul unui locatar", a declarat Viorel Tofan, economist, 53 de ani, care are carnet de 30 de ani.

Potrivit informatiilor furnizate de primariile de sector, cele mai multe parcari din Capitala exista in sectorul 2, respectiv 153.000 de locuri de parcare, dintre care doar 27.500 de locuri de parcare sunt gestionate de Administratia Domeniului Public a Sectorului 2. Restul reprezinta parcari de resedinta de utilitate publica si cele aflate pe artele de circulatie unde nu este interzisa stationarea autovehiculelor. Pe locul doi se afla Primaria Sectorului 6, cu 26.000 de locuri de parcare aflate in administrare.

Cele mai putine locuri de parcare aflate in administrarea primariilor locale se afla in sectorul 1, unde doar 6.900 de masini au un loc de parcare amenajat. La acestea se adauga insa locurile de parcare rezultate in urma introducerii sensurilor unice pe strazile secundare, masura care a dus la crearea a circa 100.000 de locuri de parcare, potrivit datelor furnizate de Primaria Sectorului 1.

Primariile sectoarelor 3 si 4 nu au furnizat pana la inchiderea editiei date cu privire la numarul de parcari amenajate.

Costul mediu de constructie 130 lei/mp

Costul constructiei unei parcari de resedinta se calculeaza in functie de marime, precum si de operatiunile necesare pentru amenajarea acesteia, pretul mediu fiind estimat la 130 lei/mp. Costurile de constructie pot ajunge insa si la 250 lei/mp, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Sectorului 6.

Zonele Capitalei sunt impartite in patru categorii, in functie de distanta fata de centrul orasului, unde A este cel mai aproape de centru, iar D este cel mai departe. Tariful anual pentru o parcare de resedinta variaza intre 109 lei pe an pentru zona D si 165 de lei pe an pentru zona A. Noile tarife au fost stabilite printr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti in decembrie anul trecut, insa Primarul General al Capitalei Sorin Oprescu a declarat recent ca va anula hotararea astfel incat tarifele pentru parcarile de resedinta sa ramana neschimbate. Inainte de majorare, tarifele variau intre 36,5 lei pe an pentru zona D si respectiv 76,6 pe an pentru un loc de parcare pentru zona A.

11.000 de locuri de parcare anuntate de primarii in acest an

In acest an vor fi livrate aproximativ 11.000 de parcari in Capitala, potrivit datelor furnizate de primariile de sector, cele mai multe locuri de parcare din acest an fiind create in Sectorul 5.

"Avem in derulare in faza avansata proiecte care includ 3.000 de parcari, care vor fi livrate in urmatoarele luni. Intentionam sa construim alte 3.000 de locuri de parcare pana la sfarsitul acestui an", a declarat Bogdan Tamas, repezentantul Primariei Sectorului 5.

Si Primaria Sectorului 2 are in desfasurare proiecte care presupun infiintarea a circa 3.500 de locuri de parcare. Cele mai ambitioase proiecte sunt cele de la Piata Obor, care presupun amenjarea a 600 de locuri de parcare in subsolul pietei si cel de pe Strada Armeneasca, unde se doreste constructia unei parcari supraetajate de 130 de locuri.

In sectorul 6, oficialii primariei apreciaza ca anul acesta vor fi livrate peste 1.500 de locuri de parcare, calcul care include si parcarile supraetajate Smart Parking (sisteme de parcare verticala cu cate 12 locuri).

In centrele comerciale din Bucuresti se afla peste 31.000 de locuri de parcare, cele mai multe fiind situate in Baneasca Shopping City, unde sunt disponibile aproximativ 8.000 de locuri de parcare. Calculul nu a luat in considerare si locurile de parcare din cadrul cladirilor de birouri aflate in Bucuresti.