O taxa discutata de UE ar putea mari pretul playerelor mp3 si imprimantelor in Romania

Autor: Magraon Andreea 12.01.2010

Doar in 2008 romanii au platit 1,9 mil. euro ca taxa pe copia privata - un impozit aplicat pe toate electronicele care permit reproducerea ilegala a melodiilor sau cartilor.



Romanii ar putea plati mai mult decat in prezent pe iPod-uri, imprimante si alte electronice care permit copierea ilegala a fisierelor muzicale sau a cartilor, daca Uniunea Europeana va ajunge la un acord prin care taxa perceputa acestui tip de aparate va fi stabilita la nivel european la un plafon mai ridicat decat cel aplicat in prezent pe plan local, respectiv 0,5% din valoarea de import a echipamentului.

Suma colectata astfel - denumita taxa pe copia privata - ajunge la posesorii drepturilor de autor pentru carti, muzica etc. In 2008 in Romania s-au strans in contul taxei pe copia privata 1,9 milioane de euro, potrivit Oficiului Roman pentru drepturile de autor.

Discutiile la nivel european au in vedere mai multe variante de taxare, care includ, printre altele, si posibilitatea de a introduce o taxa fixa pe fiecare tip de produs - fapt care ar putea dezavantaja tari ca Romania unde nivelul veniturilor este inca redus. O alta varianta este impunerea unei taxe procentuale - metoda folosita in prezent de Romania, insa impunerea unui procent mai mare decat cel practicat in prezent pe plan local (intre 0,1 si 3% - functie de produs), ar antrena automat scumpiri. Saptamana trecuta, organismele de ges tionare colectiva, reprezentantii industriei IT si asociatiei consumatorilor nu au reusit sa ajunga la un acord privind uniformizarea taxei pe copia privata. Taxa este platita pe echipamenetele cu care se presupune ca se pot face copii ilegale ale unor opere artistice, precum MP3 playere sau imprimante.

"Acest rezultat este foarte nefericit in special pentru consumatorii europeni, care poarta povara acestei taxe", a declarat Bridget Cosgrave, director general al Digital Europe, grup care reprezinta interesele unor companii precum Sony, IBM sau Oracle.

Uniformizarea discutata la nivel european se refera la impunerea unei taxe unice pe copia privata, suma de bani care sa nu fie perceputa decat o singura data. In prezent, daca un produs este vandut in Olanda, se percepe valoarea taxei pe copia privata din acea tara, dar daca produsul este exportat in Ungaria, se mai plateste inca o data taxa.

"In prezent, la nivel european nu este reglementat decat principiul de a se plati o remuneratie privata in cazul in care aceasta taxa e prevazuta in legislatia nationala", a declarat pentru ZF Magda Popescu, avocat pentru Asociatia producatorilor si distribuitorilor de echipamente de tehnologia informatiilor si comunicatiilor (APDETIC). Uniunea Europeana a permis insa si anumite exceptii, precum Marea Britanie, unde nu exista o taxa pe copia privata.

In prezent in UE exista doua tipuri de taxe pe copia privata. Sunt tari care au adoptat o taxa fixa si state care au taxe procentuale, precum Romania, unde se plateste 0,5% din pretul de import pentru aparate (imprimante, MP3 playere, stickuri USB) si 3% pentru dispozitive (DVD, CD-uri).

Unele state au adoptat o taxa forfetara, care nu este de dorit insa, sustine Valentin Negoita, presedintele Apdetic. "Taxa forfetara este cea mai greu de suportat de consumatori si cea mai ilogica, deoarece, din cauza dinamicii cu care tehnologia progreseaza, echipamentele ajung foarte ieftine si astfel se ajunge sa se plateasca mai mult pe taxa decat pe pretul aparatelor", a declarat pentru ZF Valentin Negoita.

In Europa aceasta taxa difera extrem de mult de la tara la tara, lucru considerat inco rrect pentru consumatori. Pentru a evidentia diferentele mari, Digital Europe a dat exemplul sumei de bani platite pentru un MP3 player, care se ridica la 15 euro in Austria, 25 de euro in Franta si 3,12 euro in Spania, dar in state precum Olanda nu exista o astfel de taxa. Potrivit reprezentantilor Digital Europe, aceste diferente afecteaza principiile pietei unice europene.

Potrivit Magdei Popescu, la negocierile de la Bruxelles nu s-a avansat vreo cifra pentru o eventuala taxa unica, insa aceasta ar fi fost cel mai probabil procentuala.

Comisia Europeana a demarat aceste discutii inca din 2008, dar nu s-a ajuns la un acord. Romania a fost reprezentata la ultimele discutii de la Bruxelles pe aceasta tema de Rodica Parvu, directorul general al Directiei pentru Drepturile de Autor (ORDA). "Pozitia Romaniei a fost aceea de sustinere a uniformizarii acestei taxe la nivel european", a declarat pentru ZF Laurentiu Oprea, director al Directiei Registre Nationale Organisme de Gestiune Colectiva si Relatii cu publicul in cadrul ORDA.

Potrivit lui Oprea, uniformizarea taxei pe copia privata este de dorit si nu va afecta consumatorii din Romania, avand in vedere ca remuneratiile sunt aplicate la pretul aparatului si piata este usor uniforma la nivel european.

"Taxa pe iPod": de la cativa euro in Romania la cateva zeci in Franta

Taxa pe copia privata nu este in acest moment reglementata uniform in cadrul Uniunii europene, cele 27 de state membre avand pozitii divergente atat in ceea ce priveste aplicarea sau nu a taxei, cat si in ceea ce priveste metoda de calcul a ei. Astfel s-a ajuns in situatia in care pentru acelasi produs - de exemplu, un player portabil de muzica Apple iPod - olandezii nu platesc nimic, in timp ce spaniolii scot din buzunare 3 euro, francezii - 25 de euro iar austriecii 15.

In Romania taxa pe copia privata pentru un Apple iPod Touch cu memorie de 64 GB, cu un pret de peste 1.700 de lei, ajunge la aproximativ 8 lei (2 euro - reprezentand 0,5% din valoarea de import).

Taxa de 0,5% din valoarea de import este platita in Romania pentru mai multe dispozitive, printre care: imprimante, scannere, copiatoare, hard discurile incluse in computere sau hard discurile externe, DVD-writere, mp3 playere, stickurile de memorie USB. Pentru hartie taxa este de 0,1%.

Pentru cardurile de memorie, DVD-urile si CD-urile neinregistrate (blank) sau alte tipuri de suporturi digitale taxa este de 3% din valoarea de import.

Taxa pe copie privata este inclusa in pretul final platit de consumatori, fara ca valoarea acesteia sa fie mentionata.

Valorile difera in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste taxa pe copie privata platita pentru imprimante.

Spre exemplu, pentru o imprimanta cu jet de cerneala cu performante medii, care are si functii de scanner si copiator, taxa este de 178 de euro in Belgia, 12 euro in Germania si 7,95 euro in Spania - potrivit unui raport al Digital Europe, un grup care reprezinta interesele unor companii ca Sony si IBM.

Potrivit datelor de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, in 2008 in Romania s-au strans taxe pe copia privata in valoare de 1,9 milioane de euro.