Cercel, BRD: Aprecierea prea mare a leului e riscanta

Autor: Razvan Voican 11.01.2010

2010 va fi anul investitiilor financiare, cu posibilitati de diversificare a activelor pe mai multe clase care se vor misca interesant si un curs leu/euro care ar putea evolua intre nivelul actual si 4 lei/euro, "cu posibilitatea sa faca strapungeri sub acest prag", estimeaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru pietele financiare al BRD-SocGen.

"Piata de capital va oferi in continuare oportunitati, cu randamente bune de doua cifre, chiar daca mai mici decat in 2009, dobanzile bancare vor ramane interesante, desi vor avea o singura cifra, iar aurul va fi mai departe un plasament interesant, nu neaparat pentru tezaurizare. Pe piata valutara, leul va avea un potential mai mare de intarire decat de depreciere, cursul putand cobori si sub 4 lei/euro", spune Cercel.

Seful pietelor financiare de la BRD se asteapta ca activele fondurilor mutuale sa treaca anul acesta de 1 mld. euro, apropiindu-se de pragul de 1% din PIB, de mult depasit de alte tari din regiune. El crede ca tendinta de scadere a dobanzilor la lei se va consolida, avand in vedere ca inca exista o "prima" mare peste rata inflatiei, iar aprecierea leului va ajuta la reducerea inflatiei atat timp cat in economie nu exista cererea fundamentala care sa antreneze presiuni de crestere a preturilor.

"Piata este foarte lichida acum, avand in vedere ca oportunitatile de business in economia reala se lasa asteptate. In acelasi timp, trebuie sa avem grija sa nu mergem prea abrupt cu aprecierea leului, pentru ca miscarile de pendul sunt periculoase."

Cercel nu vede "in niciun caz" riscuri de atac speculativ in sensul deprecierii leului, dar spune ca "se poate folosi o miscare similara in sens de apreciere a leului." El remarca faptul ca toate analizele externe recente vad apreciere pe leu.