Cresterea exporturilor este primul semnal de revenire a economiei. Cum comentati?

Autor: Izabela Badarau 11.01.2010

In noiembrie 2008 exporturile treceau pentru prima data in cinci ani pe minus. In noiembrie 2009 au revenit pe plus.



Volumul vanzarilor pe pietele externe a urcat in luna noiembrie la un varf de 2,74 miliarde de euro, potrivit datelor preliminare ale Institutului National de Statistica (INS), acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni si un preambul al revenirii economice. Exporturile reprezinta circa 30% din Produsul Intern Brut si sunt strans corelate cu sectorul industrial in care lucreaza peste doua milioane de romani.

Pentru prima data in 2009 volumul exporturilor a inregistrat o crestere, de 7% fata de aceeasi luna a anului precedent. Avansul a recuperat pierderea inregistrata in noiembrie 2008, ajungand astfel la un nivel echivalent lunii noiembrie 2007.

"Incepem sa ne comparam cu o baza scazuta, cu perioada severa a crizei romanesti, ceea ce ne poate face mai optimisti. Dar nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece, comparandu-ne cu nivelul de avarie al economiei romanesti", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Cresterea din noiembrie vine dupa multe luni in care s-au inregistrat scaderi de doua cifre. In primele 11 luni ale anului, volumul exporturilor au inregistrat in total o scadere de 16% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 26,7 miliarde de euro.

In general, in ultimele doua luni din an se inregistreaza o crestere a exporturilor, fiind perioada in care ajung la scadenta contractele comerciale si se livreaza marfuri pe pietele externe. "Activitatea de comert exterior este prima care semnaleaza iesirea din criza, fiind contactul direct al economiei romanesti cu economiile globale. Producatorii romani incearca sa se salveze prin exporturi, in conditiile in care nu mai pot conta pe cererea pietei interne, afectata de scaderea puterii de cumparare", a declarat pentru ZF Valentin Brebenel, consilier pe probleme de comert exterior in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Nivelul importurilor ramane insa mult sub nivelul de anul trecut. Volumul importurilor din luna noiembrie a fost de 3,5 miliarde de euro, in scadere cu 18% fata de luna similara de anul trecut. Pe primele 11 luni ale anului, volumul importurilor cumuleaza 35,4 miliarde de euro, in scadere cu 34% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor preliminare ale INS, ceea ce arata un consum intern inca redus.