China se afla pe culmile succesului, insa caderea ar putea fi devastatoare

Autor: Cristina Rosca 13.01.2010

China se indreapta cu pasi repezi catre o perioada de boom fara precedent sau cel putin asta cred cei mai multi economisti. Exista insa si unele voci care cred ca presiunile externe si interne vor eroda temeliile acestui colos.



Daca acum patru ani China era cotata ca fiind cea de-a cincea economie a lumii, evolutia din ultima perioada sugereaza ca nu peste mult timp cel mai populat stat din lume va depasi Japonia si va urca pe treapta a doua a podiumului celor mai puternice economii, dupa Statele Unite, anunta Banca Mondiala.

China pare sa faca nota discordanta cu celelalte mari puteri ale lumii, in conditiile in care a reusit sa se mentina pe crestere intr-un moment in care criza financiara facuse presiuni mari asupra economiilor dezvoltate, care intrasera in cea mai grava recesiune din ultimele decenii, scrie The New York Times.

Intr-un moment in care lumea incearca sa iasa din recesiune, se poate observa ca fluxul de putere economica dinspre Vest spre Est s-a transformat intr-o adevarata avalansa, scrie The New York Times.

Superlativele din 2009

Puterea Chinei creste pe zi ce trece. Statul asiatic a surclasat Statele Unite si a devenit cea mai mare piata auto din lume - in unitati, potrivit cifrelor facute publice la inceputul acestei saptamani. Tot China a depasit Germania si a devenit cel mai mare exportator de bunuri, potrivit rezultatelor comerciale de la sfarsitul anului trecut.

Unul dintre principalele motive pentru care China a atras toata atentia si a devenit o putere economica de temut este acela ca, ajutata de programele guvernamentale de sustinere, a reusit sa se mentina pe crestere in timpul recesiunii, economia avansand cu peste 7%. Mai mult, comertul mondial scadea considerabil la nivel mondial, in timp ce in China fluxurile cresteau. Rezultatele nu sunt insa o pura intamplare. Interventia decisiva a statului in economie si optimismul sfidator al companiilor si al consumatorilor au ajutat economia, care pana recent parea dependenta de bunastarea principalelor sale piete de export, printre care si Statele Unite.

Mass-media, controlate de stat, considera performantele economice ale statului o dovada a superioritatii nationale. Miracolul economic, scria cotidianul People's Daily, exista datorita liderilor statului - spre deosebire de situatia altor state, fara a fi dat niciun exemplu - care pot lua decizii rapide si se pot asigura ca acestea sunt duse la bun sfarsit.

Drum pavat cu obstacole

Situatia creionata de publicatiile locale reuseste sa evite mentionarea provocarilor care insotesc noua postura a Chinei pe scena lumii. Este formula de crestere aplicata de stat sustenabila? Cum vor evolua relatiile Chinei cu lumea exterioara, in conditiile in care situatia este deja tensionata? Aceste aspecte ar putea pune probleme leadership-ului care nu este obisnuit sa ia decizii in lumina reflectoarelor?

A sustine o economie de talia celei a Chinei nu este la fel de simplu ca a o construi, potrivit unor economisti chinezi si occidentali. In conditiile in care China incearca sa obtina un rol mai important pe scena financiara a lumii, problemele de natura diplomatica si politica incep sa apara.

La nivel national, atat cetatenii de rand, cat si economistii se tem ca decizia guvernului de a inunda economia cu lichiditati a creat bubble-uri speculative - in sectorul imobiliar si in cel bancar - care daca explodeaza ar avea efecte devastatoare.

O alta problema ar fi aceea a aprecierii monedei nationale, yuanul. Exista presiuni externe in vederea reevaluarii acesteia, dupa ce au fost facute publice rezultatele privind comertul. Mentinerea unui curs de schimb fix yuan-dolar ajuta exporturile Chinei si economia statului, insa nemultumeste partenerii statului.

"Intr-un moment in care rata somajului in Statele Unite este de aproximativ 10%, iar procesul de revenire economica este extrem de lent, presiunile asupra Chinei in vederea schimbarii unor politici, printre care si cea de schimb valutar, se vor amplifica in acest an", a spus Nicholas Consonery, analist al Eurasia Group.

Va reusi China sa nu se abata de la drumul sau spre suprematie?

Pariu pe prabusirea Chinei

Economia hiperstimulata a Chinei se indreapta spre colaps, este parerea investitorului american James Chanos, care vine sa nege previziunile celor mai multi economisti privind un boom economic al celui mai populat stat din lume.

Cresterea rapida si puternica a sectorului imobiliar, alimentata de capitaluri speculative, reprezinta punctul de pornire al viitorului declin care va fi similar cu cel al Dubaiului, insa de o mie de ori mai abrupt sau "chiar mai rau", este de parere investitorul. El mai spune ca autoritatile de la Beijing falsifica registrele, chiar si pe cele privind cresterea economica.

Chanos si-a construit cea mai mare parte a averii sale anticipand prabusirea unor colosi precum Enron, a caror poveste parea ireal de frumoasa.