CARTEA DE STIINTA/ Enciclopedii extraordinare

Autor: Stelian Turlea 13.01.2010
Horia C. Matei, Silviu Negut, Ion Nicolae, Corneliu Coterbic, Adrian Kanovici, Caterina Radu, Ioana Vintila-Radulescu
Enciclopedia Americilor
Editura Meronia
O lucrare dinamica, actuala, cu o structura coerenta si usor de urmarit, care face ca cititorul sa poata identifica intr-un timp scurt informatiile si detaliile ce ii sunt necesare. Intr-o perioada in care distantele geografice se micsoreaza pe fondul unei lumi tot mai globalizate, necesitatea unei astfel de lucrari care sa vina in ajutorul studentilor si elevilor, al cadrelor didactice, dar si al persoanelor doritoare sa calatoreasca sau doar sa cunoasca continentul american era una evidenta.
Prima parte a lucrarii este destinata familiarizarii cititorilor cu o serie de caracteristici fundamentale ale continentului America (al doilea ca marime, dupa Asia). Acesta este un demers absolut necesar in conditiile in care pe teritoriul acestui continent intâlnim regiuni extrem de diverse, cu spatii in interiorul carora se manifesta evidente disparitati economice sau culturale. Partea centrala a lucrarii este dedicata unei analize cuprinzatoare a tuturor celor 35 de state de pe cuprinsul continentului american. Din aceste analize aflam, despre fiecare dintre acestea, informatii relevante referitoare la: capitala, mediul natural, populatie, diviziuni administrative, istorie, limba, forma de guvernamânt, armata, drapel, economie sau principalele obiective turistice. De asemenea, toate aceste informatii sunt insotite de o scurta parte introductiva ce ne ajuta la conturarea unei imagini cât mai complete asupra fiecarui stat (nume, situare, vecini, suprafata, populatie, grad de urbanizare, densitate, capitala, limba oficiala, culte, alfabetizare, acces la internet, moneda, valoarea PIB si PIB/locuitor, valoarea importurilor si exporturilor). La finalul lucrarii autorii au considerat necesara adaugarea unor liste cuprinzatoare, liste ce au rolul de a ne contura o imagine de ansamblu asupra acestui continent. Din acestea observam, de exemplu, ca Statele Unite ale Americii domina clasamentele in majoritatea domeniilor economice (fiind principalul producator de petrol, gaze naturale, carbune, otel, aur, energie electrica). Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam faptul ca unele state ale Americii Latine se situeaza la polul opus, confruntându-se cu numeroase probleme economice si sociale (in Brazilia, Haiti, Surinam sau Bahamas procesul de demarare al unei afaceri dureaza peste 100 de zile; Columbia, Mexic si Cuba sunt ultimele in ceea ce priveste indicele de libertate a presei; Ecuador, Venezuela si Haiti se confrunta cu un nivel ridicat al coruptiei; Venezuela, Haiti si Cuba au un indice scazut al democratizarii).
Enciclopedia Americilor reprezinta, nu in ultimul rând, o lucrare de anvergura ce este recomandata unul public larg, si care isi propune sa fie o lectura placuta si utila pentru cei dornici sa cunoasca cu adevarat spatiul continentului american.
Corneliu Coterbic
Enciclopedia drapelelor si stemelor statelor lumii
Editura Meronia

Este prima lucrare consacrata la noi exclusiv drapelelor si stemelor tuturo celor 194 de state suverane de astazi si care mai include cateva repere enciclopedice esentiale: populatia, suprafata, produsul intern brut, PIB-ul pe locuitor. Hartile incluse sunt un alt element menit sa ajute la consultarea lucrarii si la formarea unei imagini mai clare despre lumea in care traim.