SIF-urile depasesc maximele. Brokerii vad o rezistenta la 30.000 de puncte

Autor: Vlad Anastasiu 13.01.2010

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe plus, cea mai mare crestere fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au urcat cu peste 3,1%, la nivelul de 26.500 de puncte.

SIF-urile au depasit astfel maximele atinse in septembrie, iar brokerii vad in continuare cresteri, nivelul de 30.000 de puncte fiind considerat urmatorul prag de rezistenta.

"In lipsa unor evenimente negative in piata si a unui entuziasm ridicat, prezent si pe pietele internationale, SIF-urile mai au potential de crestere in perioada urmatoare. In plus BET-FI n-a inregistrat aceeasi crestere ca BET-ul de la inceputul anului, iar asteptarile investitorilor cu privire la ridicarea pragului de detinere sunt in continuare ridicate. Cred ca urmatoarea rezistenta pentru SIF-uri este pragul de 30.000 de puncte", a declarat Ovidiu Serdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Titlurile SIF Otenia (SIF5) au inregistrat o crestere de 3,6% fata de cotatia de marti, marcand de altfel cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare. In top au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), cu 3,3% fiecare. Pe fondul aprecierilor din sectorul bancar, indicele BET a urcat ieri cu putin peste 2%.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Carpatica (BCC) au inregistrat cel mai mare avans fata de referinta, de 4,7%, pe plus inchizand si actiunile BRD, care au urcat cu 3,5%. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu doar 0,9% fata de cotatia de marti.

"Fata de saptamana trecuta se vede o crestere a lichiditatii, semn ca investitorii revin in piata. Nu este euforie in piata, dar incet, incet vedem ca se acumuleaza. Cel putin pe SIF-uri nu cred ca o sa vedem scaderi importante in urmatoarea perioada", a adaugat Serdean.

In sectorul energetic, societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat cele mai mari aprecieri, de 4,2% si respectiv 2,2%. Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o crestere asemanatoare, de 2,1% fata de referinta.