Nuclearelectrica face primele angajari pentru reactoarele 3 si 4

Autor: Roxana Petrescu 13.01.2010

Nuclearelectrica, unul dintre cei mai importanti producatori de energie, cu afaceri de circa 400 de milioane de euro, intentioneaza sa angajeze anul acesta circa 30-40 de oameni care vor intra intr-un program de pregatire pentru operarea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

Unitatile 3 si 4, a caror constructie ar trebui sa inceapa in septembrie anul acesta, reprezinta acum cel mai ambitios proiect energetic al Romaniei in ceea ce priveste constructia de unitati noi. Valoarea acestuia este estimata la 4 miliarde de euro, finalizarea fiind stabilita pentru anul 2016.

Acum, de realizarea proiectului se ocupa circa 30 de persoane care provin din partea actionarilor EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza cele doua reactoare noi de la Cernavoda, in componenta careia sa afla giganti internationali cum ar fi Enel (Italia), RWE (Germania), CEZ (Cehia) sau GDF SUEZ (Franta).

"Societatea infiintata in scopul dezvoltarii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este EnergoNuclear, care are o structura de personal redusa, circa 30 de oameni. Nuclearelectrica, pornind de la premisa ca va fi operatorul unitatilor 3 si 4, intentioneaza sa angajeze in cursul acestui an un numar de 30-40 persoane, reprezentand personal cheie de operare, cu scopul de a fi pregatiti pentru operarea grupurilor, aceasta in conditiile in care programele de pregatire sunt de lunga durata, 5-6 ani", spun reprezentantii Nuclearelectrica.

Compania de stat detine in prezent 51% din actiunile EnergoNuclear, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) avand fiecare cate 9,15% din actiuni, in timp ce Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania detin cate 6,2% fiecare.

In ciuda informatiilor din ultima vreme, statul se gandeste sa-si reduca participatia pentru reactoarele 3 si 4, dupa ce in 2008 s-a decis sa si-o majoreze de la 20% la 51%, Nuclearelectrica sustine ca termenele initiale vor fi respectate. "Conform etapelor proiectului enuntate, constructia efectiva va incepe dupa finalizarea etapei preproiect, respectiv in septembrie 2010".

Potrivit Mediafax, activele cu care Nuclearelectrica va participa la capitalul EnergoNuclear vor fi reevaluate, studiul de fezabilitate al proiectului reactoarelor 3 si 4 urmand sa fie refacut pentru respectarea actualelor conditii de piata. Potrivit specialistilor, aceasta este o procedura normala in conditiile in care in urma cererii de oferte pentru cele doua reactoare in vederea desemnarii contractorului pentru acest proiect, costurile estimate initial ar putea suferi modificari.

Estimari in scadere pentru 2010

"Cifra de afaceri a Nuclearelectrica ar putea inregistra o scadere de 3-5% in anul 2010 fata de anul 2009. Cauza o constituie scaderea preturilor pe piata concurentiala de energie electrica, de circa 17%, judecand dupa tranzactiile efectuate de Nuclearelectrica. Scaderea de preturi pe piata concurentiala a afectat, totusi, intr-o masura destul de redusa cifra noastra de afaceri".

Nuclearelectrica a precizat ca rezultatele preliminare pentru anul 2009 nu sunt deocamadata finalizate.

Proiect gigant