Zeci de mii de victime in cutremurul din Haiti, cel mai puternic din ultimii 160 de ani in aceasta tara – ambasador

Autor: Iulian Anghel 13.01.2010

Aproximativ 3 milioane de oameni - o treime din populatia din Haiti - au fost afectati de cutremurul de 7 grade pe scara Richter care a avut loc marti a estimat Crucea Rosie. Numarul mortilor ar putea depasi 100.000 de persoane, a apreciat premierul haitian Jean-Max Belerive, citat de CNN.

Cutremurul s-a soldat cu zeci de mii de victime si a provocat pagube materiale considerabile, a afirmat astazi la Washington ambasadorul haitian la Organizatia Statelor Americane (OEA). Autoritatile se tem de jafuri dupa ce detinutii au fugit din inchisorile afectate de calamitate.

"Pentru moment, primele informatii de care dispunem mentioneaza zeci de mii de victime si pierderi materiale considerabile", a afirmat Duly Brutus, fara a preciza daca se refera la morti sau la raniti.

"Haiti are mai mult ca oricand nevoie de solidaritate" internationala, a continuat diplomatul.

Tara cea mai saraca de pe continentul american a fost afectata marti de un seism cu magnitudinea 7, care s-a produs la ora locala 17.00 (24.00, ora Romaniei).

Conform lui Duly Brutus, "ultimul cutremur de aceasta anvergura a avut loc in 1842, in cel de-al doilea oras al tarii, Cap Haitien".
Edmond Mulet, asistentul Secretarului General al ONU pentru operatiuni de mentinere a pacii, a declarat pentru CNN ca Penitenciarul National prabusit si detinuti au fugit, fapt care ia determinat griji pentru posibile jafuri facute de evadati.

Presedintele Barack Obama a promis ca guvernul SUA care a promis ajutor masiv a spus, citat de CNN, ca "pentru o tara si un popor care nu sunt straini de greutati si suferinte, aceasta tragedie pare a fi cruda si de neinteles".