Chis, Broker Cluj: Am cumparat Carbochim mizand ca va recupera decalajul fata de piata

Ziarul Financiar 13.01.2010

Firma de intermediere Broker Cluj (BRK), condusa de Grigore Chis, a cumparat in ultimele zile 5,6% din actiunile producatorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC), pentru circa 170.000 de euro, majorandu-si participatia la 10,6%. Broker mai detinea circa 5% din actiuni din 2007.

Titlurile Carbochim au inregistrat anul trecut cea mai mare scadere de pe Bursa, de 68,7%, in conditiile in care principalul indice al pietei, BET, s-a apreciat in aceeasi perioada cu 61,7%.

"Pe asta am mizat cand am cumparat Carbochim. Ca va recupera decalajul fata de piata. Am analizat inainte daca companiile sunt supuse riscului de faliment si printre cele cu un business stabil se numara si Carbochim. Aici e mai mult o afacere imobiliara. Incercam sa restructuram portofoliul Broker, sa vindem din unele participatii si sa investim in altele mai bine pozitionate", a declarat Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj.

Carbochim a realizat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 18,6 mil. lei, in scadere cu circa 30% fata de perioada similara a lui 2008, iar profitul companiei a scazut de cinci ori, la 321.000 de lei. Compania avea la 30 septembrie 2009 capitaluri proprii de 61 mil. lei si datorii de 9,7 mil. lei.

Capitalizarea Carbochim este in acest moment de 14 mil. lei (3,3 mil. euro).

Compania este controlata de patru persoane fizice, iar SIF Banat-Crisana detine 13% din actiuni.